Un tezaur ce cuprinde pietre pretioase, bijuterii, monede din aur si argint, despre care se crede ca valoreaza miliarde de dolari, a fost descoperit intr-un templu hindus din sudul Indiei, au anuntat oficiali locali, citati de AFP. Comoara se afla depozitata in cel putin cinci pivnite subterane ale templului Sree Padmanabhaswamy, cunoscut pentru sculpturile sale deosebite.

Sree PadmanabhaswamyFoto: Captura YouTube

Tezaurul are o valoare estimata de peste 500 de miliarde de rupii (11.2 miliarde de dolari), a declarat secretarul-sef din Kerala, K. Jayakumar, lucru care transforma Sree Padmanabhaswamy in cel mai bogat templu din India.

Comorile erau depozitate in cel putin cinci pivnite subterane, a declarat Jayakumar, precizand ca "mai trebuie sa deschidem inca o camera secreta, in care nu s-a mai intrat de aproape 140 de ani".

Jayakumar a afirmat ca valoarea actuala a tezaurului poate fi precizata doar dupa ce va fi examinata de arheologi. Printre altele, oficialii au descoperit un colier cu lungimea de sase metri, dar si mii de monede de aur.

AFP scrie ca templul, dedicat zeului Visnu (sau Vishnu), a fost construit in urma cu sute de ani de regele din Travancore, iar donatiile adeptiilor erau pastrate in seifurile templului. Un consiliu format din descendentii familiei regale Travancore a controlat templul din 1947, dupa ce India a devenit independenta. Curtea Suprema a decis insa recent ca templul sa fie administrat de stat, pentru a asigura securitatea tezaurului aflat acolo.

Pana in prezent, templul Thirupathy din statul Andhra Pradesh era considerat cel mai bogat din India, cu obiecte ce valorau 320 de miliarde de rupii.

Descoperirea tezaurului de la Padmanabhaswamy a determinat politia sa instaleze camere video si sisteme de alarma, iar autoritatile iau in considerare desfasurarea unor trupe de comando pentru asigurarea securitatii.