Sute de evenimente au fost organizate incepand de joi in China, cu ocazia aniversarii a 90 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Chinez, incluzand spectacole de teatru, concerte, concursuri de cantece patriotice, defilari, programe de televiziune speciale, strazile fiind pline de steaguri chinezesti. Insa in discursul pe care Presedintele Hu Jintao l-a sustinut cu aceasta ocazie vineri in fata adunarii de la Marea Sala a Poporului din Beijing a atras atentia ca partidul risca sa piarda sprijinul poporului din cauza coruptiei, relateaza BBC.

Foto:
  • Click pe poza pentru FOTOGALERIE

Hu a afirmat ca "incompetenta" unor membri ai partidului a provocat probleme Chinei. "Coruptia va costa sprijinul pentru partid si increderea poporului", a afirmat Hu. "Nu trebuie sa ne transformam puterea intr-un instrument pentru obtinerea de castiguri personale pentru cativa indivizi. Este mai urgent ca oricand ca partidul sa impuna disciplina asupra membrilor sai".

El a laudat totusi realizarille partidului de cand a preluat puterea, in 1949.

Partidul a fost fondat pe 1 iulie 1921 in Shanghai si a sustinut primul sau congres pe 23 iulie. In 1949 a preluat puterea dupa ce a invins Partidul nationalist intr-un razboi civil lung si sangeros.

Sub Mao Zedong, partidul si-a inceput Marea Renastere in 1958, o campanie de crestere a productiei industriale in timpul careia zeci de milioane au murit de foame. Alte cateva milioane de oameni ar fi murit in timpul "revolutiei culturale", o cruciada de purificare lansata de Mao.

Dupa moartea lui Mao in 1976, succesorul sau Deng Xiaoping a introdus reforme care au dus la o dezvoltare a Chinei, ajungand sa fie cea de-a doua economie a lumii.