Polonia cere sa participe la reuniunile statelor membre ale Zonei Euro in perioada in care exercita presedintia Uniunii Europene, pentru a fi informata asupra dezbaterilor privind criza datoriilor suverane, relateaza AFP.

In prima zi a presedintiei europene, premierul polonez Donald Tusk a vorbit despre o "reuniune destul de violenta" asupra acestui subiect cu partenerii sai din Zona Euro.

"Ni s-a spus ca Zona Euro are dreptul sa se reuneasca de o maniera independenta" de restul tarilor din UE care nu fac parte din aceasta structura, a explicat el.

"Admitem asta", a adaugat primul ministru, dar a afirmat in acelasi timp ca ministrul sau de Finante, Jacek Rostowski, se va duce totusi sa participe la intalniri. Prima dintre ele era prevazuta duminica, la Bruxelles, pentru a debloca imprumuturile in favoarea Greciei, dupa adoptarea planului de austeritate cerut de finantatorii internationali ai Atenei.

"Voi continua sa le spun partenerilor mei europeni ca, in perioada in care asiguram presedintia, pentru a fi bine informati si la curent cu ultimele dezvoltari, trebuie sa participam la reuniunile Zonei Euro", a subliniat seful guvernului polonez, care a subliniat ca nu este vorba despre "o chestiune de principiu".

El a recunoscut in acelasi timp ca are dificultati in incercarea de a-si convinge partenerii de acest lucru. "Parintii mei m-au invatat ca nu trebuie sa fortezi usa unui apartament atunci cand nu esti dorit", a ironizat el.