​Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi ca inarmarea rebelilor libieni de catre Franta reprezinta "o incalcare brutala" a rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU, adoptata in luna februarie 2011, transmite Reuters. Surse oficiale de la Paris au afirmat miercuri ca avioane franceze au parasutat in muntii din sudul capitalei Tripoli arme usoare destinate rebelilor libieni, care au primit, de altfel, si 100 de milioane de dolari in cadrul unui fond special de sustinere.

"Ii intrebam astazi pe colegii francezi daca informatiile potrivit carora arme din Franta au fost livrate rebelilor francezi corespund realitatii... Daca acest lucru e confirmat, este o incalcare foarte brutala a rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate al ONU", a spus Lavrov.

Miercuri, statul major al Armatei Frantei a confirmat o informatie publicata de cotidianul Le Figaro, care spune ca Parisul a recurs la acest gest in incercarea de a oferi un avans rebeliunii. Cotidianul, care citeaza "o sursa franceza inalt plasata", vorbeste despre lansatoare de rachete, pusti de asalt, mitraliere si rachete anti-tanc Milan.

De la inceputul lui iunie, situatia umanitara este precara in Djebel Nafoussa, in sud-estul capitalei libiene, a explicat armata franceza. "Am procedat la livrari de ajutoare umanitare, hrana, apa si medicamente", a declarat purtatorul de cuvant al statului major, colonelul Thierry Burkhard.

"In timpul operatiunilor, situatia civililor de la sol s-a degradat. Am livrat, de asemenea, arme si mijloace pentru a le permite sa se apere, in special munitie", a adaugat el.

Marea Britanie, in schimb, a precizat ca nu se pronunta in favoarea inarmarii rebelilor libieni.

"Nu, Marea Britanie nu are in vedere sa furnizeze arme opozitiei din Libia. Credem ca acest lucru ridica anumite semne de intrebare", a declarat secretarul de stat britanic al Apararii, Gerald Howarth.