Presedintele roman Traian Basescu a trezit un val de nemultumire la Ministerul rus de Externe prin declaratia potrivit careia ar fi actionat exact ca maresalul Ion Antonescu in 1941 si i-ar fi trimit pe soldatii romani sa treaca Prutul. Un purtator de cuvint al MAE rus a declarat ca "Este absolut evident ca o asemenea bravada nerusinata care justifica agresiunea fascista si intineaza memoria a milioane de victime este de neadmis si trebuie sa primeasca o apreciere adecvata din partea Europei civilizate".

Iata declaratia transmisa oficial de purtatorul de cuvint al MAE rus, A. K. Lukasevici:

"Rusia este indignata de recentele afirmatii ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, potrivit carora "in locul maresalui Ion Antonescu in 1941 si el ar fi trimis soldati romani peste Prut" pentru participarea la agresiunea Germaniei hitleriste impotriva URSS. Asemenea declaratie - facuta mai ales in ziua celebrarii a 70 de ani de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, in timpul caruia poporul nostru a pierdut 27 milioane de locuitori - nu poate fi explicata prin circumstante de politica interna sau prin referiri la intrebari provocatoare ale ziaristilor. Este absolut evident ca o asemenea bravada nerusinata care justifica agresiunea fascista si intineaza memoria a milioane de victime este de neadmis si trebuie sa primeasca o apreciere adecvata din partea Europei civilizate". (Vezi aici declaratia transcrisa in lb. rusa a purtatorului de cuvint al Ministerul rus de Externe)

Vezi mai jos declaratiile facute de presedintele Traian Basescu miercuri, 22 iunie, intr-o emisiune cu Ion Cristoiu si Robert Turcescu:

Ion Cristoiu: Astazi 22 iunie se implinesc 70 de ani de la....

Traian Basescu. De la...Da.

I.C: De la ce?

T.B. De la... inceperea ....maaaaa.....

I.C. Marelui Razboi de apararea patriei. Trecerea Prutului

T.B. Nu, nu. 41, da.

I.C. Trecerea Prutului.

T.B. Trecerea Prutului, da.

I.C. Stiti, pai vad ca nimeni n-a scris....

T.B. Invadarea...Hai sa-i spunem de la celebra "Soldati romani, va ordon, treceti Prutul!".

I.C. Daca erati la vremea respectiva dadeati acest ordin?

T.B. Da.

I.C. De ce?

T.B. Pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci, probabil as fi facut-o.

Robert Turcescu: Acum inteleg de ce sunteti suparat pe Regele Mihai.

T.B. Nu-s suparat ...pe Regele Mihai...Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei, abdicarea.

I.C. Din partea Regelui sau...

T.B. Din partea regelui. Asta-i punctul meu de vedere.

Robert Turcescu: Dar nu va reproseaza poate in intalnirile pe care le-ati avut, Majestatea Sa Regele Mihai, aceasta apropiere de Printul Paul de Romania?

T.B. Eu am facut un gest sa probez ca nu am nimic cu Casa Regala, pentru ca Paul e parte a Casei Regale oricat de mostenit ar fi. (...)

T.B. Trebuie sa recunoastem, domnu' Cristoiu, ca noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti, si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaustul impotriva evreilor si tiganilor. Ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce...Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci, asta era doar prim ministru....Unora la dam averile iar pe altii ii consideram criminali de razboi. Seful de stat si primul ministru...Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi, si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele.

I.C., R.T.: Aaaaauleo, aaaaa, oooo, ce-a zis domnu' presedinte....maine gata....(Cristoiu se ia cu mainile de cap si rade, Turcescu bate aproape vesel din palme)

Ulterior, miercuri seara, la emisiunea "Nasul" (10 TV), presedintele a spus ca nu retracteaza cele afirmate cu o saptamana inainte:

* Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de stiinta, al istoricilor. Unii istorici accepta si sunt pozitivi cu toata perioada in care fostul rege Mihai a domnit, altii sunt critici.

* Am un raport al unei comisii prezidentiale care a analizat comunismul, condusa de Vladimir Tismaneanu. Nu am competenta sa spun ce a fost bine sau ce a fost rau. Nu cred ca a ajuns sa se analizeze la rece perioada celui de-al doilea razboi mondial.

* Am dreptul la o opinie si am spus-o. In meseria mea, un comandant de nava care sare primul in barca de salvare este mai mult decat las. Daca pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigatie sau face o coliziune nu va fi pedepsit.

* Un sef de stat are natiunea lui, pe care nu o lasa singura. Probabil ca sunt eu deformat profesional. Profesia mea ma obliga sa gandesc asa. Nu am ce sa retractez. Am dat explicatia pentru ca asa gandesc.

* Pe Antonescu il acuz fara menajamente pentru Holocaust. Nu e de tolerat uciderea de oameni pe criterii rasiale.