Incendiile de padure care au izbucnit in jurul laboratorului nuclear militar din Los Alamos (statul american New Mexico) s-au extins pe cel putin 250 de kilometri patrati, crescand temerile cu privire la posibilele radiatii prezente in norul masiv de fum ce este vizibil si din spatiu, scrie ABC News.

Agentia americana pentru protectia mediului (EPA) a adus echipamente de monitorizare a aerului in zona, precum si un avion special care sa verifice nivelurile de radiatii. Pana acum, autoritatile nu au reusit sa descopere nimic ingrijorator.

"Instalatiile noastre si materialul nuclear sunt protejate si sigure", a declarat pentru ABC News directorul laboratorului, Charles McMillan.

Activitatea de la Laboratorul national din Los Alamos (LANL) - unde a fost creata bomba atomica americana, in cel de-al Doilea Razboi Mondial - a fost tinuta in secret cu mult inainte ca acesta sa fie inconjurat de fum in urma incendiilor de padure izbucnite duminca in regiunea Las Conchas din nordul statului New Mexico.

"Acesta contine aproximativ 20.000 de barili de reziduuri nucleare", a spus Glen Walp, un fost inalt oficial de securitate. "Reziduurile nu sunt depozitate intr-o cladire din beton si caramida, ci mai degraba intr-o incapere construita dintr-un material ce poate fi usor mistuit de flacari", a explicat acesta.

"Exista un risc ridicat de producere a unei calamitati majore in cazul in care focul ajunge in aceste zone", a adaugat el.

Potrivit relatarilor, flacarile incendiului ar fi ajuns la circa 15 metri de cladirile LANL, insa oficialii laboratorului, impreuna cu cei guvernamentali, precum guvernatorul statului New Mexico, Susana Martinez, incearca sa dea asigurari populatiei cu privire la siguranta centralei.

"Sunt increzatoare ca angajatii fac toate eforturile pentru a mentine centrala in siguranta", a spus Martinez pentru ABC News.