Israelul a transmis recent un mesaj presedintelui sirian Bashar Assad in care il avertizeaza ca, daca va incepe un razboi cu statul evreu pentru a distrage atentia de la revoltele interne, il va ataca personal, potrivit informatiilor publicate de ziarul kuweitian Al-Jarida si preluate de Jerusalem Post.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres

Potrivit acestor informatii, avertismentul personal ar fi fost trimis prin intermediul Turciei, in urma rapoartelor serviciilor secrete referitoare la miscari neobisnuite ale trupelor siriene, inclusiv repozitionari ale rachetelor balistice cu raza lunga de actiune care pot lovi Israelul.

Fortele armate israeliene si-au accelerat pregatirile la granita nordica de teama ca Hezbollah ar putea incerca o alta rapire de soldati sau de civili de-a lungul granitei libaneze.

Luna trecuta, in urma incidentelor sangeroase de la granita dintre Israel si Siria, cu ocazia Zilei Naksa, expertii americani au acuzat regimul lui Assad ca se afla in spatele acestor proteste, pentru a distrage atentia de la prelungita criza siriana.

"Este aproape un cliseu - asa face intotdeauna. Este sub presiune acasa, asa ca distrage atentia", a afirmat Andrew Tabler, un expert in probleme siriene la Washington Institute for Near East Policy.

Surse guvernamentale de pe mai multe continente l-au acuzat pe Assad ca cel putin a sustinut, daca nu chiar a organizat protestele de ziua Naksa (catastrofa, in araba, data care marcheaza infiintarea statului Israel) si care s-au transformat in cele mai sangeroase ciocniri de la granita cu Golan de la razboiul de Yom Kippur, din 1973.