Rusia si Japonia ar putea exploata impreuna zacamintele marine de hidrocarburi aflate in zona insulelor Kurile, a afirmat miercuri Viktor Ishaev, reprezentant al Kremlinului in districtul federal din extremul orient rusesc, relateaza RIA Novosti.

Locatia Kurilelor in estul PacificuluiFoto: Wikipedia

Aceasta activitate comuna va oferi un nou elan relatiilor ruso-nipone, puternic afectate de diferendul teritorial referitor la aceste insule, a sustinut acesta, intr-un interviu acordat cotidianului japonez Nihon Keizai Shinbun.

Tokyo revendica patru insule aflate in partea sudica a arhipelagului Kurile (Iturup, Kunashir, Shikotan si Habomai), asa cum prevede Tratatul comercial si frontalier din 1855, care le recunoaste ca apartinand Japoniei. Dar aceste insule au fost anexate Uniunii Sovietice la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial iar Rusia le-a mostenit dupa caderea URSS.

In noiembrie 2010, vizita presedintelui Dmitri Medvedev pe insula Kunashir a provocat un val de manie la Tokyo. Premierul nipon, Naoto Kan, a calificat aceasta vizita drept un ultraj inadmisibil.

Moscova a raspuns ca suveranitatea sa asupra insulelor Kurile este irevocabila si ca presedintele ia deciziile de a vizita orice zona a tarii sale indiferent de reactiile de la Tokyo.