Premierul grec George Papandreou a cerut, luni, deputatilor sa voteze proiectul de buget de austeritate supus examinarii deputatilor pana joi pentru ca tara sa, aflata pe marginea prapastiei, sa fie salvata. In ajunul unei greve generale de 48 de ore impotriva cresterii taxelor si a privatizarilor masive asa cum prevede planul de austeritate, primul ministru a estimat ca acest vot "este o ocazie unica pentru a salva tara", scrie AFP.

Adoptarea acestor masuri, puternic contestate in strada, este cruciala pentru ca Grecia sa continue sa primeasca sprijin financiar extern si pentru a primi o noua transa de bani in luna iulie, precum si pentru viitorul si integritatea zonei euro.

Dezbaterea parlamentara a inceput luni si va continua pana joi. Ea are loc intr-o atmosfera tensionata in Grecia unde intreruperile de energie electrica si a activitatii din transporturi si serviciile publice vor tine capul de afis al saptamanii.

Greva generala de 48 de ore impotriva masurilor de austeritate

Marti si miercuri, dupa trei greve generale de 24 de ore de la inceputul anului, functionarii publici vor fi din nou in greva, bancile vor fi inchise, iar spitalele vor functiona cu personal restrans.

Si jurnalistii au anuntat la randul lor ca vor intrerupe lucrul pentru cinci ore ceea ce va afecta mai ales jurnalele de stiri, mai scrie AFP. Marti, companiile aeriene grecesti Olympic Airlines si Aegean au anuntat ca vor anula zeci de zboruri, in principal interne, si au schimbat orele de plecare a zeci de zboruri in strainatate, dupa apelul la greva al controlorilor de trafic aerian.

In Atena, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele si trenurile interurbane nu vor circula marti si miercuri. Cu toate acestea, va functiona metroul. Traficul maritim spre insulele din Marea Egee (est) si Ionica (vest) poate fi, de asemenea, perturbat.

Noul ministru de finante, Evangelos Venizelos a cerut parlamentarilor sa "dea dovada de seriozitate si unitate (...) astfel incat cuferele statului sa nu fie goale la inceputul lunii iulie".

Ministrii din zona euro se vor reuni in 3 iulie pentru a da unda verde la plata celei de-a cincea transe a imprumutului acordat Greciei in mai 2010, crucial pentru tara sa-si plateasca pensiile si salariile.

In cazul in care bugetul nu va fi adoptat, Grecia ar fi in incapacitate de plata, iar unda de soc pe care ar provoca-o la nivel mondial este considerata, de catre unii analisti, mai puternica pentru piete decat falimentul bancii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008.

Intre timp, la Bruxelles, un oficial UE, sub acoperirea anonimatului, a declarat pentru AFP, luni seara, ca zona euro lucreaza la un "plan B" pentru a evita falimentul Greciei in cazul in care noul program de austeritate ar fi respins de catre Parlament.