Premierul britanic David Cameron a lansat zilele trecute un atac la adresa liderilor UE, pe care i-a acuzat ca "trambiteaza" o investitie de peste 240 de milioane de euro destinata constructiei unui nou sediu al Consiliului European, in timp ce "predica" masuri de austeritate pentru statele membre, relateaza EurActiv.com.

David CameronFoto: Agerpres

Joi seara, in timpul unui dineu la summitul european de vara de la Bruxelles - dedicat crizei datoriilor din Grecia, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, le-a impartit sefilor de guverne din UE o brosura care ilustra viitoarea constructie.

"Cand vezi ca ti se distribuie o brosura lucioasa despre nu stiu ce noua mare cladire pentru Consiliul European, simti o imensa frustrare. Si chiar te intrebi daca aceste institutii inteleg cu adevarat prin ce trebuie sa treaca fiecare tara, fiecare membru al comunitatii, in timp ce noi taiem din bugete si incercam sa tinem in frau finantele", a spus Cameron.

Diplomati din alte state membre au declarat, de asemenea, ca a existat o surprindere generala in randul liderilor UE, care au clatinat din cap a nemultumire pentru faptul ca Van Rompuy a ales acest moment sa faca reclama proiectului.

Constructia noii cladiri care sa gazduiasca lucrarile Consiliului European a fost comandata in 2004, iar lucrarile la aceasta au inceput deja in centrul Bruxelles-ului.

Noul sediu al Consiliului ar urma sa fie inaugurat in 2014, iar costurile acestuia nu se asteapta sa depaseasca limita de 240 de milioane de euro stabilita in 2004, sustin reprezentantii lui Van Rompuy.

Cladirea - care va fi numita "Europa" - va gazdui reuniunile obisnuite ale liderilor celor 27 de state membre si va fi sediul lui Van Rompuy, primul presedinte al Consiliului European, institutie ce reuneste sefii de stat si de guvern.

Premierul britanic, care propune o inghetare a urmatorului buget pe termen lung al UE, se va folosi cu siguranta de inoportunitatea si costurile ridicate ale unor astfel de proiecte pentru a obtine sustinere pentru cererile sale, comenteaza EurActiv.com.

Cameron a mai mentionat ca el este multumit de actualul sediu. "Am fost in aceasta cladire de sapte ori in ultimul an si se pare ca poate gazdui foarte bine lucrarile Consiliului European", a sustinut premierul britanic.