Concertul pe care U2 l-a sustinut vineri la festivalul britanic de la Glastonbury a fost marcat de violente chiar in randul multimii, cand paznicii au intervenit pentru da jos un balon cu un mesaj de protest la adresa trupei, relateaza AFP. Balonul de 6 metri apartinea grupului de activisti Art Uncut si afisa textul "U Pay Your Tax 2" ("Si voi sa va platiti taxele", joc de cuvinte cu numele formatiei).

Balon in semn de protest la adresa U2Foto: Captura video

Cand trupa a urcat pe scena pentru mult-asteptatul concert - U2 si-a intrerupt turneul american pentru a ajunge la Glastonbury, unde nu mai cantase de peste 20 de ani - balonul urma sa fie eliberat peste multimea de circa 50.000 de fani. Insa o echipa de 10 ofiteri de paza au ajuns langa protestatari si i-au pus la pamant, inainte sa reuseasca sa faca acest lucru, apoi au luat balonul.

Interventia a avut loc in timp ce Bono si colegii sai interpretau piesa "Until the End of the World". Circa 30 de persoane au fost implicate in batai cu jandarmii pentru cateva minute, insa nimeni nu a fost arestat.

"Activismul politic era pe vremuri parte din Glastonbury. Acest protest urma sa fie complet pasnic", a declarat un manifestant.

Grupul Art Uncut isi anuntase intentia de a protesta. Acestia sustin ca U2 si-a mutat afacerile din Irlanda in Olanda pentru a plati impozite mai mici, in urma unei schimbari a legii in 2006.

"Bono este foarte cunoscut pentru campaniile sale de combatere a saraciei, dar Art Uncut il acuza de ipocrizie. Eludarea taxelor si impozitelor de catea milioane de euro pe care o practica U2 ii priveaza pe irlandezi, intr-un moment in care au nevoie de disperata de venituri pentru a contracara programul de austeritate al guvernului irlandez," a precizat un activist.

Trupa nu a fost disponibila pentru comentarii.