Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a denuntat dur vineri criticile formulate de secretarul american al Apararii, Robert Gates, asupra "lacunelor" contributiilor bugetare ale Europei la NATO, atribuindu-le "amaraciunii" cuiva "care pleaca la pensie", relateaza AFP.

"Nu trebuie criticat cineva care da dovada de un pic de amaraciune cand pleaca la pensie (...) poti spune ce vrei, dar eu nu am sentimentul ca in Libia esentialul muncii este facut de americani", a declarat Sarkozy, care a participat la Consiliul European de vara, la Bruxelles.

"Este o declaratie nedreapta, care pica prost pentru ei si care nu corespunde niciunei realitati", a continuat el.

"Prietenii nostri americani au doua drone, un anumit numar de avioane cisterna si suntem foarte sensibili la asta", a ironizat Sarkozy.

"Au existat cu siguranta alte momente in istoria Libiei unde se putea spune asta, dar cu siguranta nu in momentul in care europenii, cu curaj, au preluat dosarul libian si unde, in marea parte, englezii si francezii si aliatii lor fac treaba", a insistat el.

Nicolas Sarkozy l-a atacat si pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmussen, care a spus ca aproba spusele lui Gates. "Pot sa va spun ca se bucura de implicarea avioanelor si elicopterelor franceze. Aceste reprosuri pot fi adresate oricarei tari care vreti, dar nu Frantei".