Presedintele uneia dintre cele mai importante federatii patronale din Noua Zeelanda a declarat ca femeile sunt platite mai putin decat barbatii din cauza ca multe dintre ele sunt blonave "o data pe luna" si lipsesc de la munca, declansad un val de indignare in intreaga tara, relateaza AFP.

"Cine iau cele mai multe zile de concedii medicale? E vorba de femei, in general", a declarat joi dimineata, Alasdair Thompson, presedintele federatiei (EMA), la radio Newtalk ZB.

"De ce? Pentru ca, o data pe luna, ele nu se simt bine. Nu toate", a adaugat el.

El fusese solicitat sa comenteze statisticile care arata ca femeile castiga in medie cu 12% mai putin decat barbatii in Noua Zeelanda, la aceeasi munca prestata.

"Ele au in plus si copii si trebuie sa-si ia zile libere pentru a se ocupa de ei, cateodata. Este vorba de productivitatea lor, dar nu este vina lor", a continuat presedintele EMA.

"Sunt dezolat. Nu-mi place genul asta de lucruri pentru ca se creeaza impresia ca sunt misogin. Dar acestea sunt faptele", a mai spus Thompson.

Presedintele Federatiei sindicatelor din Noua Zeelanda, care este o femeie, Helen Kelly, i-a cerut acestuia demisia imediata.

Consiliul national al femeilor a calificat comentariile lui Thomson ca fiind de o "absurditate totala".

Dar presedintele EMA si-a mentinut declaratiile, exprimandu-si insa regretul ca afirmatiile sale merg impotriva curentului "Political correctness".