O editie originala a unei carti scrise de Charles Darwin a fost inapoiata unei biblioteci australiene de unde fusese imprumutata ... in urma cu 122 de ani, relateaza AFP.

"Plantele insectivore", de Charles Darwin, a fost imprumutata de la biblioteca Scolii de arte din Camden, in apropiere de Sydney, in 1889. Ea a fost inapoiata bibliotecii la inceputul acestei luni.

Cartea a facut parte timp de jumatate de secol din colectia unui medic veterinar aflat acum la pensie, Ron Hyne. El a donat cartea, alaturi de alte lucrari, universitatii din Sydney, luna trecuta.

Universitatea a descoperit atunci stampila care arata ca a fost imprumutata de la biblioteca din Camden si a decis sa returneze cartea, 122 de ani mai tarziu.

Ron Hyne nu-si aminteste cum a ajuns cartea in posesia sa, dar crede ca i-a fost facuta cadou de un confrate veterinar sau de un profesor de la Universitatea din Sydney, in anii '50.

"Imi storc creierii sa-mi amintesc cum a ajuns aceasta carte la mine si de cat timp o am", a declarat el.

Cartea, care are mai multe ilustratii in alb si negru, se afla intr-o stare excelenta, avand in vedere varsta sa.

Autoritatile nu au cerut inca o expertiza pentru a afla care este valoarea sa.

Pe viitor, cartea va putea fi consultata dar nu va mai fi imprumutata nimanui.

Charles Darwin (1809-1882) este considerat parintele biologiei moderne gratie teoriei sale prezentata in "Originea speciilor", care a inclus omul in lunga istorie a evolutiei speciilor.