La inceputul lui 2009, cand criza era la apogeu, nu putini au fost cei care se intreceau in a prognoza sfarsitul lumii: economia SUA urma sa se prabuseasca, bursele la fel, sistemele bancare din tarile dezvoltate nu mai aveau nicio sansa…etc. La mai bine de doi ani de la momentul respectiv, observam ca previziunile apocaliptice aruncate atunci in presa nu s-au prea indeplinit – economia SUA a intrat pe un nou trend de crestere, iar profiturile companiilor americane au atins un maxim istoric, capitalizarea burselor la nivel mondial se apropie de valorile inregistrate inainte de criza, hiperinflatia se lasa asteptata, cresterea economica din UE este peste asteptari, iar lista ar putea continua, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Este adevarat ca iesirea economiei mondiale din recesiune a avut pretul sau, insa era de asteptat ca guvernele sa intervina pentru a calma situatia.

Acum, pietele financiare au gasit un nou motiv de ingrijorare, alimentat bineinteles de inconstienta unora dintre guverne: criza datoriilor in centrul careia se afla Grecia.

Cine citeste in aceste zile stirile care au drept subiect aceasta tara isi poate usor imagina ca un eventual default va arunca intrega lume in haos – dupa Grecia urmeaza Portugalia si Irlanda, apoi Spania si Italia, iar SUA se apropie si ea de intrarea in incapacitate de plata pe fondul amanarii luarii unei decizii in ce priveste ridicarea gradului de indatorare.

Nici stirile privitoare la Romania nu sunt foarte roz – se reia tema “euro la 4,7-4,8 lei”, se insista din nou pe riscurile generate de prezenta bancilor grecesti pe piata romaneasca, se analizeaza iminenta intrarii economiei in teritoriul negativ daca situatia din tarile vestice se deterioreaza etc.

Daca dam la o parte isteria si punem lucrurile in context, ce obtinem:

- unii dintre cei care prezic apocalipsa doresc in mod evident caderea Greciei pentru a face bani din asta.

- dupa ce au dat cu oistea in gard inainte de criza, atunci cand unele dintre companiile cu rating extrem de bun au dat faliment, agentiile de rating au descoperit brusc ca exista tari foarte riscante, deci numai bune pentru a fi retrogradate. Acest articol ofera mai multe explicatii.

- grecii au probleme, asta este clar. La fel de clar este insa si faptul ca, daca problema numita “Grecia” se va rezolva intr-un final, din momentul respectiv probabil ca Portugalia ii va lua locul, dar marea batalie se va da pe Spania.

Spania reprezinta o tara cu un PIB de doua ori si jumatate mai mare decat Grecia si Portugalia la un loc, iar aici este atat de multa paine de mancat pentru speculatori, incat se poate lesne intui cu cat avant muncitoresc vor fi speculate problemele pe care spaniolii le au.

In acest moment au loc discutii aprinse pentru salvarea Greciei de la faliment, dar cred ca Germania & co nu isi pot permite sa ii lase pe greci sa cada, pentru ca pietele financiare atat asteapta. Ramane de vazut cum se va rezolva problema (astazi are loc un vot crucial in Parlamentul grec), insa este de asteptat ca in lunile urmatoare, situatia la nivel european sa ramana extrem de volatila.

In ce ne priveste, potrivit BERD, Romania nu se va intoarce in recesiune indiferent de modul in care va evolua situatia Greciei, dar in realitate este posibil sa asistam la o volatilitate mai mare a cursului valutar, fara ca acest lucru sa insemne ca leul se va deprecia pe termen lung. Sa ne amintim doar ce s-a intamplat in iunie/iulie 2010.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.