Autoritatile bulgare vor avea dreptul de a confisca averile ilicite, in valoare de peste 150,000 leva (76.000 de euro), incepand cu 1 ianuarie 2012, cand proiectul de lege mult timp amanat, care prevede confiscarea bunurilor obtinute ilegal, va intra in vigoare. Comisia Europeana, care considera legislatia ca fiind un instrument puternic in lupta impotriva coruptiei din tara, a stabilit acelasi termen limita, potrivit Novinite.

Legea va permite Comisiei de stat pentru Stabilirea bunurilor dobandite din activitate infractionala sa verifice proprietatile si conturile bancare ale membrilor familiilor celor care nu-si pot justifica sursele de venit in instanta.

Donatiile facute cu scopul de a ascunde proveninenta unor bunuri vor fi, de asemenea, verificate. Conform legii, tranzactiile cu bunuri ilegal achizitionate vor fi anulate si supuse confiscarii. Astfel, in cazul in care detinatorii de bunuri ilegale vor incerca sa scape de ele prin vanzarea lor rapida si la preturi mici, inclusiv cumparatorii vor fi trasi la raspundere.

Comisia va avea dreptul de a deschide anchete si asupra veniturilor si achizitiilor din ultimii 15 ani. Autoritatea de verificare a averilor ilicite a confiscat bunuri in valoare de 10.8 milioane leva de la infiintarea sa, in 2005.

Guvernul de centru-dreapta din Bulgaria, condus de Boiko Borisov, a fost ales cu aproape doi ani in urma, masurile anticoruptie si promisiunea de a aduce in fata justitiei pe cei implicati in acte de coruptie la scara larga fiind principalele teme ale mandatului.

Novinite scrie ca procesele intentate pentru delapidare de fonduri impotriva unor oficiali de rang inalt au fost considerate ca fiind un test pentru promisiunile guvernului, cele mai multe dintre ele incheindu-se in final cu achitari.