Studentul americano-israelian arestat duminica trecuta de autoritatile din Egipt, sub acuzatia de spionaj, pretindea ca este jurnalist roman, corespondent al unei agentii de presa din Romania, sustin martorii egipteni, potrivit Jerusalem Post.

Ilan Grapel, un tanar de 27 de ani cu dubla cetatenie - americana si israeliana, a fost retinut pe 12 iunie, intr-un hotel din centrul capitalei Cairo, si plasat in arest preventiv pentru 15 zile, fiind suspectat ca este agent al Mossad-ului (serviciul israelian de informatii externe) si ca "spioneaza impotriva Egiptului, cu sopul de a-i periclita interesele politice si economice".

Martori egipteni audiati de anchetatori au declarat ca Ilan Grapel le-a atras atentia pentru ca vorbea fluent limba araba, participa la rugaciuni si discuta cu ei despre Jihad, in timp ce-i incuraja sa continue revolta pentru "inlaturarea opresorilor", a relatat duminica ziarul egiptean Al-Ahram.

Trei martori le-ar fi spus anchetatorilor ca Grapel distribuia fluturasi prin care indemna tinerii sa se alature protestelor si sa saboteze actiunile guvernului. Potrivit martorilor, Grapel pretindea ca era jurnalist roman, angajat al unei agentii de presa din Romania.

Familia si prietenii lui Grapel au dezmintit orice acuzatie privind implicarea tanarului in activitati de spionaj, iar guvernul israelian a negat ca acesta lucreaza pentru serviciile secrete ale statului evreu.

CNN a relatat ca Ilan Grapel este un fost parasutist in Fortele de Aparare din Israel (IDF), el avand dubla cetatenie, americana si israeliana. Tanarul este student la Drept la Emory University School of Law din Atlanta, au anuntat oficialii institutiei de invatamant.

Potrivit informatiilor, Grapel a ajuns la Cairo in 10 mai, ca voluntar al organizatiei non-guvernamentale St. Andrews Refugee Services, care ajuta refugiati din 32 de tari. Tanarul nu este platit pentru munca sa de voluntar, el primind in schimb fonduri de la Emory.

Mama tanarului, Irene Grapel, a afirmat ca serviciul militar desfasurat de Ilan in cadrul IDF ar fi fost cel care a trezit suspiciunea autoritatilor din Egipt. Irene Grapel a adaugat insa ca fiul sau "iubeste cultura araba, iubeste religia araba". De altfel, Ilan este fluent in limba araba, studiata la Johns Hopkins University in Baltimore si la Ben Gurion University in Israel.

Oficialii egipteni afirma ca Ilan Grapel a participat la razboiul din Liban, in 2006, fiind lasat la vatra dupa ce a fost ranit. Anchetatorii de la Cairo sustin ca el ar fi fost trimis in Egipt de guvernul israelian, dupa revolutia din 25 ianuarie, pentru a profita de vidul de securitate existent atunci si a incerca sa recruteze informatori. El este acuzat ca a incercat sa incite confruntari violente intre musulmani si crestini, incurajand totodata demonstrantii egipteni sa atace armata.