Premierul grec Georgios Papandreou a facut apel duminica la organizarea, in aceasta toamna, a unui referendum privind reforma constitutionala, care sa aduca "schimbari sistemului politic", relateaza RIA Novosti.

Vorbind in fata Legislativului de la Atena, Papandreou a pledat si pentru "un acord national" intre toate partidele politice si a cerut parlamentului sa dea un vot de incredere noului sau guvern pentru depasirea crizei, intr-un "moment crucial" pentru tara, scrie AFP.

"Am cerut reinnoirea increderii in guvern, deoarece tara se afla intr-un punct crucial", a declarat el, in deschiderea unei dezbateri in Parlament pe tema votului de incredere, care va fi organizat marti.

Premierul elen a subliniat ca prioritatea este "un acord national pentru a face fata deficitelor si datoriei Greciei, ce reprezinta o problema nationala". Potrivit acestuia, "un vot de incredere din partea parlamentului ar intari vocea Greciei" in vederea obtinerii unui nou ajutor international pentru tara.

Ministrii Finatelor din Zona euro se reunesc, duminica seara si luni, la Luxemburg, in incercarea de a gasi o solutie pentru criza financiara din Grecia. Discutiile se vor concentra pe o eventuala deblocare a celei de-a cincea transe din pachetul de ajutor acordat financiar extern Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), transa in valoare de 12 miliarde de euro, ce ar permite tarii sa treaca cu bine peste aceasta vara.

Surse citate de AFP sustin ca va fi discutata si varianta acordarii unui al doilea pachet financiar de sprijin pentru Grecia, in valoare de 60-100 de miliarde de euro.