​Femeile din Arabia Saudita au organizat un protest, cu ajutorul retelelor sociale, pentru a determina autoritatile sa renunte la interdictia pe care acestea o au de a conduce masini. Mai multe femei s-au filmat la volan si au postat pe internet imagini cu ele, riscand sa fie amendate sau arestate, noteaza BBC.

Manal Al Sharif s-a filmat la volan si a determinat miscarea Women2Drive in Arabia SauditaFoto: Captura YouTube

Pe pagina de Facebook Women2Drive, organizatoarele sustin ca protestul va continua pana cand se va da un decret regal pentru a anula interdictia.

Luna trecuta, o femeie a fost arestata dupa ce urcat pe internet un clip cu ea conducand masina.

Manal al-Sherif a fost acuzata ca a "patat reputatia regatului in afara granitelor si a provocat opinia publica", insa a fost eliberata dupa 10 zile, dupa ce a promis ca nu va mai sofa.

"Tot ceea ce avem nevoie este sa ne facem treburile zilnice faca sa depindem de altii", a declarat o femeie, intr-un film postat vineri dimineata, in care aceasta se vede vorbind in timp ce conduce la un supermarket si parcheaza.

"Nu este placerea pentru a conduce sau trafic sau experienta. Este vorba doar de faptul ca, daca vreau sa merg la munca, pot. Daca am nevoie de ceva, ma pot duce sa iau. Cred ca societatea este pregatita sa ne primeasca," a spus ea.

In filmuletul postat, care a dus la arestarea sa, Manal ridica si problema banilor, calatoriile cu taxiul sau angajarea unui sofer fiind foarte scumpe.

O alta demonstranta spune ca a condus pe strazile din Riyadh timp de 45 de minute pentru a demonstra o idee. "Am mers direct pe strazile capitalei," a spus femeia, specialist in computere la ministerul educatiei.

Aceasta se afla in masina cu sotul sau, care a declarat ca isi luase la ea toate lucrurile necesare in cazul in care ar fi fost arestata.

Interdictia nu este de fapt prevazuta prin lege, dar este un fatwa (decret religios) impus de clericii ultra-conservatori musulmani. Este unul dintre restrictiile severe la adresa femeilor in Arabia Saudita.

Cei care il sustin spun ca astfel femeile sunt protejate si eliberate de activitatea sofatului, si in acelasi timp fortate astfel sa nu iasa fara un barbat alaturi.

Ultimul protest de acest gen a avut loc in 1980, cand 47 de femei au fost arestate si pedepsite, multe dintre ele pierzandu-si locul de munca.