Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infractiuni sexuale de o menajera a hotelului Sofitel din New York, a invocat imunitatea diplomatica in momentul arestarii, insa s-a adaptat repede circumstantelor si a cerut un sandvis, se arata intr-un raport oficial al zilei respective, publicat joi de procurorul din Manhattan.

Dominique Strauss-Kahn a parasit incatusat comisariatul din HarlemFoto: Agerpres

Documentul de sapte pagini, fascinant dar anecdotic, nu aduce elemente impotriva sau in apararea fostului director al Fondului Monetar International, care este plasat sub arest la domiciliu la New York, in asteptarea unui proces in care o va infrunta pe presupusa sa victima, relateaza AFP.

Aceasta - o camerista la hotelul Sofitel, originara din Guineea, in varsta de 32 de ani - il acuza de agresiune sexuala si tentativa de viol. DSK neaga acuzatiile si a pledat nevinovat la 6 iunie.

Documentul publicat joi de Parchet, a carui copie a fost adresata si avocatilor lui Strauss-Kahn, care par sa o denunte, dezvaluie unele conversatii pe care acesta le-a avut in special cu politia, intre momentul in care a sunat la hotelul Sofitel pentru a intreba de telefonul mobil pe care il uitase, pana in seara de 15 mai, cand a cerut un sandvis la comisariatul special din Harlem, unde era audiat.

Cum a fost arestat directorul FMI

"Buna ziua, ce mai faceti? Mi-am lasat telefonul mobil in apartamentul 2806", i-a spus Strauss-Kahn persoanei responsabile cu obiectele gasite de la hotelul Sofitel. "Voi merge sa vad, cum va pot contacta daca l-ati lasat aici?", l-a intrebat aceasta. "Va las alt numar", a raspuns fostul ministru francez.

Ulterior, angajatul hotelului i-a spus ca a gasit telefonul. "Trebuie sa stiu unde sunteti pentru a vi-l trimite", spune acesta. "La JFK", raspunde Strauss-Kahn. "Ok, pot sa iau un taxi si sa ajung acolo in 40 de minute", a adaugat angajatul. "OK, terminal Air France, poarta 4, zborul 23", spune DSK.

Apoi intra in joc detectivii. Dominique Strauss-Kahn intreaba la telefon, insa fara sa stie ca discuta cu politisti.

In momentul in care este arestat de sergentul Raymond DiLena si detectivul Diwan Maharaj, Strauss-Kahn era aparent in avion.

"Ce se intampla?", intreaba fostul ministru francez. "Politia din New York vrea sa va interogheze pe tema unui incident care s-a produs in oras, la un hotel", ii spune sergentul DiLena.

In acel moment, Strauss-Kahn nu a raspuns, indica documentul.

Discutia continua la comisariatul aeroportului, unde Dominique Strauss-Kahn da asigurari ca beneficiaza de imunitate diplomatica. Rugat sa-si goleasca buzunarele, sa puna totul pe masa, el refuza apa care i-a fost oferita, cere sa mearga la toaleta si spune ca are "un pasaport diplomatic".

"Unde este acesta?", il intreaba atunci Diwan Maharaj. "Am un al doilea pasaport", raspunde Strauss-Kahn.

"Pot sa vorbesc cu un reprezentant al Consulatului Frantei? Ce se intampla?", intreaba apoi fostul sef FMI.

Potrivit transcriptului dialogurilor, pe 14 mai, in jurul orei locale 17.00, tot la comisariatul aeroportului JFK, Strauss-Kahn discuta cu doi agenti.

El ii intreaba daca "sunt necesare" catusele pe care i le-au pus.

"Da, sunt", ii raspunde Maharaj.

PE drum spre comisariatul specializat in infractiuni cu caracter sexual din Harlem, Dominique Strauss-Kahn spune ca trebuie sa sune pentru a avertiza ca nu va fi prezent la o reuniune pentru a doua zi. Directorul FMI era asteptat in Europa pentru o intrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, si pentru a discuta despre ajutorul financiar destinat Greciei.

"Catusele acestea sunt stranse", a adaugat el.

Putin mai tarziu, la comisariat, un agent ii spune lui Strauss-Kahn: "In aceasta tara, aveti dreptul (la un avocat - n.r.) daca doriti, nu stiu daca aveti vreun statut diplomatic". Strauss-Kahn ii raspunde atunci: "Nu, nu, nu, eu nu incerc sa folosesc asta, vreau doar sa stiu daca am nevoie de un avocat". "Este decizia dumneavoastra", ii raspunde politistul.

Ulterior, detectivul Steven Lane il intreaba daca vrea sa vorbeasca. "Avocatul meu mi-a spus sa nu vorbesc. Eram pregatit sa o fac", a precizat Strauss-Kahn.

Dupa ce la 14 mai, la ora 23.20, a spus ca nu ii este foame, a doua zi, la ora 09.00, cand a fost intrebat ce vrea sa manance, Dominique Strauss-Kahn a cerut oua, iar 12 ore mai tarziu, in jurul orei 21.20, a vrut un sandvis.