Premierul Greciei, George Papandreou, s-a oferit sa demisioneze, pentru a facilita formarea unui guvern de uniune nationala, potrivit televizunii grecesti, citata de Reuters. Papandreou a declarat ca orice guvern de uniunie nationala trebuie sa sustina ajutorul UE si FMI, si nu sa incerce sa il revizuiasca.

Papndreou a conditionat plecarea sa de un plan clar pentru noul guvern in ceea ce priveste impunerea masurilor de austeritate.

Liderul opozitiei conservatoare din Grecia ii ceruse lui Papandreou sa demisioneze si sa accepte un nou sef al guvernului.

"Domnul Samaras i-a cerut lui Panadreou sa demisioneze pentru ca o persoane agreata de comun acord sa fie numita ca sef al guvernului", a declarat o sursa din partid.

In Atena, 7 persoane au fost ranite in timpul protestelor din apropiere de Parlament, in urma ciocnirilor dintre jandarmi si demonstranti.

Scutierii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispera un grup de manfiestanti.

Miercuri incepe examinarea proiectului de lege care prevede un nou val de austeritate pana in 2015. La Bruxelles, creditorii nu reusesc sa ajunga la un acord asupra manierei in care poate fi ajutata aceasta tara, amenintata de incetare de plati, potrivit agentiilor internationale de rating.

Dupa un prim val de austeritate, in 2010, la presiunea in crestere a pietelor, care interzic accesul al refinantare, si al creditorilor (UE si FMI), guvernul socialist a decis sa continue planul de austeritate, tintind economii de 28,4 miliarde de euro pana in 2015 si privatizari masive.

Potrivit guvernului, votul Parlamentului pentru planul bugetar este o conditie pentru acordarea celei de-a cincea transe din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat in 2010 de UE si FMI.