Discursul apocaliptic al miscarii New Age despre sfarsitul lumii in 2012 ingrijoreaza guvernul francez care noteaza, intr-un raport publicat miercuri, ca astfel de retorici comporta un risc sporit de derive sectare si chiar de sinucideri colective, relateaza AFP.

Rareori un discurs apocaliptic, amplificat acum la infinit pe internet, a avut atat de mult ecou ca cel care anunta sfarsitul lumii pentru data de 21 decembrie 2012, desi acesta este cea de-a 183-a apocalipsa identificata de la caderea Imperiului roman.

"Aceasta data exacta este fondata pe o interpretare a textelor istorice, in special cele ale calendarului Hotzkin al civilizatiei precolumbiene Maya", scrie Georges Fenech, presedintele Misiunii interministeriale de supraveghere si lupta impotriva derivelor sectare (Miviludes) din Franta.

La aceasta se adauga o serie de evenimente astrologice, nevalidate din punct de vedere stiintific: alinierea soarelui cu centrul Caii Lactee, inversiunea polilor magnetici, petele solare etc.

Fara a socoti intrarea in zodia Varsatorului, care, pentru miscarea New Age - sincretism al doctrinelor fondate pe "trezirea spirituala" - va face din anul 2012 punctul culminant pentru ajungerea la o noua realitate.

Teoriile holostice ale acestei nebuloase, potrivit carora "trebuie sa te transformi tu insuti pentru a transforma planeta", se bazeaza pe credinte si practici foarte diverse, de la telepatie, puterea cristalelor, comunicarea fiintelor umane cu entitati din alte dimensiuni si pana la OZN-uri.

Data de 21 decembrie 2012 permite New Age sa-si insuseasca predictiile recurente despre sfarsitul lumii, avansate de miscari milenariste, precum Martorii lui Iehova.

Peste 2,5 milioane de pagini de internet sunt dedicate acestei teme la o cautare pe Google.

In acest contect, Miviludes reaminteste "oroarea dramelor pe care sectele le-au provocat in ultimii ani prin discursul lor extrem de anxios".

"Cine nu isi aminteste de tragedia Ordinului Templului Soarelui?", se intreaba Georges Fenech. In perioada 1994 - 1997, 74 de persoane s-au sinucis in Franta, Elvetia si Canada, convinse ca, in apropierea Apocalipsei, pot ajunge la un loc al puritatii reprezentat de steaua Sirius. "Un loc unde ar trai fiinte de lumina".

Raportul evoca si alte sinucideri colective, precum cea a Templului Popoarelor (914 morti in Guyana in 1978) sau Poarta Paradisului (39 de morti in California in 1997).

"Debusolat de prabusirea ideologiilor sau de criza economica, individul, in cautare de spiritual, devine receptiv la discursurile unor 'guru' care vand la preturi de aur remedii pentru angoasele existentiale", spune Georges Fenech.

La care se adauga stagiile de pregatire si seminariile legate de o noua lume profetizata in 2012.

Notand ca gruparile apocaliptice "inregistreaza o recrudescenta a activitatilor fara precedent in numeroase tari", Miviludes propune puterii adoptarea unui "protocol de vigilenta" pentru a repera riscurile, inclusiv cele presupuse de internet.