Liderul al-Qaeda din Africa de Est, Fazul Abdullah Muhammad, unul dintre actorii-cheie in atentatele anti-americane din 1998 din Nairobi si Dar es-Salaam, a fost ucis la inceputul acestei saptamani la Mogadishu, in cadrul unui banal incident la un baraj rutier, unde a refuzat sa opreasca, relateaza AFP.

Fazul Abdullah MuhammadFoto: Reuters

Secretarul american de Stat Hillary Clinton, care efectueaza o vizita in Tanzania, a apreciat ca uciderea lui Fazul constituie "o lovitura semnificativa" pentru al-Qaeda.

"Am primit aceasta informatie de la autoritatile somaleze", a declarat seful politiei kenyene Mathew Iteere, confirmand informatiile unui inalt responsabil al militiilor shebab.

"Omologii nostri somalezi ne-au spus ca doi teroristi au fost ucisi miercuri in Somalia. Ei au fost identificati ca fiind Fazul Mohammed si Ali Dere", a precizat Iteere.

"Unul dintre cei doi barbati este Fazul Abdullah, fie ca Dumnezeu sa-i binecuvanteze sufletul", a afirmat si unul dintre liderii shebab, sub acoperirea anonimatului.

Informatia a fost confirmata si de o sursa din serviciile de informatii somaleze.

Potrivit acestei surse, doi barbati au fost ucisi in noaptea de marti spre miercuri la periferia nordica din Mogadiscio.

In jurul orei locale 02,00, cei doi, care se aflau la bordul unei masini tip pick-up incarcata cu medicamente si laptop-uri si s-au ratacit in zona guvernamentala, in timp ce incercau sa ajunga la pozitiile militiilor shebab.

"Fortele noastre au tras asupra celor doi barbati care au refuzat sa opreasca la un baraj. Au incercat sa se apere in timp ce erau inconjurati", a explicat un comandant al fortelor TFG (guvernul somalez de tranzitie), Abdikarim Yusuf.

"Am recuperat documentele lor de identitate, printre care si un pasaport strain", a precizat acesta.

Potrivit unei surse somaleze, era vorba de un pasaport sud-african pe numele Daniel Robinson, nascut in 1971.

Pasaportul, emis in 13 aprilie 2009, arata ca detinatorul sau a parasit Africa de Sud in 19 martie cu destinatia Tanzania.

Barbatul avea asupra sa 40.000 de dolari bani lichizi si numeroase telefoane mobile. Se pare ca venea din Lower Juba (sudul Somaliei), unde conducea o grupare de combatanti straini sub numele de razboi "Abu-Abdirahman Canadianul".

Contrar procedurilor comune in acest gen de incidente, relativ banale la Mogadiscio, cele doua corpuri au fost recuperate de serviciile secrete si puse la dispozitia americanilor, care au efectuat teste ADN.

Al doilea om se pare ca este un kenyan cu numele Mohammed Dere, si nu Ali Dere, asa cum ar fi indicat gresit seful politiei kenyene, potrivit unei surse din serviciile de securitate din Nairobi.

Fotografii efectuate la putin timp dupa incident arata cele doua corpuri insangerate, precum si masina 4X4 cu parbrizul - vizibil blindat - cuiruit de impactul gloantelor.

Lider prezumtiv al al-Qaeda in Africa de Est, Fazul Abdullah Muhammad, 38 de ani, este cautat de zece ani de americani, care au pus pe capul lui o recompensa de 5 milioane de dolari.

A fost unul dintre actorii-cheie al atentatelor impotriva ambasadelor americane din Nairobi si Dar es-Salaam, soldate cu 224 de morti in august 1998. A fost implicat si in atentatele anti-israeliene din Mombasa (sud-est), in care si-au pierdut viata 15 oameni in 28 noiembrie 2002.

Tot in acel an a primit conducerea operatiunilor al-Qaeda in Africa de Est, dupa cum spun serviciile secrete americane.

Poliglot, utilizand cel putin 12 pseudonime, fugarul era expert in arta deghizarii.

"A suferit o operatie estetica la fata pentru a parea mai tanar si calatorea in mod regulat in numeroase tari africane", a precizat sambata o sursa din shebab.

De mai multi ani, activa in randul militiilor somaleze shebab, care s-au aliat cu organizatia terorista al-Qaeda, si era insarcinat in principal cu voluntarii straini.

Moartea sa vine dupa uciderea lui Osama bin Laden de catre un comando american in data de 2 mai, in Pakistan.