Diplomatii moldoveni, urmati de cei americani si europeni vineri s-au retras de la receptia organizata de Ambasada Rusiei la Chisinau, dupa ce gazdele i-au dat cuvantul lui Vladimir Iastrebceak, prezentat drept sef al diplomatiei transnistrene. Receptia a fost organizata cu ocazia sarbatorii nationale Ziua Rusiei, relateaza Publika.md.

Incidentul este relatat si de Unimedia, care aminteste ca acum cateva zile, Ministerul Rus de Externe a difuzat un comunicat in care acuza partea moldoveneasca de "incalcari in procesul electoral de la 5 iunie 2011".

De cealalta parte, MAE moldovean a difuzat un comunicat in care a solicitat partii ruse sa se abtina de la comentarii care pot fi interpretate ca imixtiune in treburile interne ale altui stat.

Transnistria este o regiune geografica din Republica Moldova situata in estul (malul stang) al raului Nistru.

Numele de Transnistria desemneaza si asa-numita Republica Moldoveneasca Nistreana, regiune separatista aflata de jure in componenta Republicii Moldova. Autoritatile separatiste ale RMN controleaza teritoriul Republicii Moldova aflate la est de raul Nistru cu exceptia a sase comune, precum si municipiul Tighina si doua comune la vest de Nistru. (Sursa: Wikipedia)

Parlamentul de la Chisinau a adoptat pe 22 iulie 2005 "Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic al localitatilor din stanga Nistrului". Proiectul de lege prevazut in controversatul "Plan Iuscenko" prevede ca Transnistria se va constitui intr-o unitate teritoriala autonoma (UTA) speciala, in componenta Republicii Moldova, statut asemanator cu cel al Gagauziei. Organul reprezentativ al Transnistriei va fi Consiliul Suprem, care va adopta legi si acte normative cu caracter local, precum si "Legea fundamentala a Transnistriei", care nu trebuie sa vina in contradictie cu Constitutia Republicii Moldova.