Iuri Budanov, un fost colonel al armatei ruse ce a simbolizat abuzurile comise de soldati in timpul Razboiului din Cecenia, a fost impuscat mortal vineri in centrul Moscovei, a anuntat Comitetul rus de ancheta, citat de RIA Novosti. Budanov a fost ofiterul cu cel mai inalt grad din armata rusa care a fost condamnat pentru abuzurile ce au avut loc in timpul conflictului din Caucaz.

Iuri Budanov (2001)Foto: Reuters

Potrivit informatiilor, Budanov a fost impuscat de un atacator necunoscut, inarmat cu un pistol, care a tras mai multe focuri asupra lui.

Atacul a avut loc in centrul Moscovei, in momentul in care Budanov parasea biroul unui notar.

Politia sustine ca cel putin doua persoane au fost implicate in asasinat, ele fugind de la locul faptei la bordul unei masini Mitsubishi Lancer. Automobilul a fost descoperit la mai putin de un kilometru de locul crimei.

O sursa din politie a afirmat ca atacul a fost, in mod evident, "un asasinat comandat".

Sefii politiei locale s-au deplasat imediat la fata locului. Politistii ancheteaza in prezent martorii.

RIA Novosti precizeaza ca Iuri Budanov a fost ofiterul cu cel mai inalt grad din armata rusa care a fost condamnat pentru abuzurile ce au avut loc in timpul conflictului din Caucaz. Comandant al unui regiment de tancuri in timpul celui de-al doilea razboi din Cecenia, el a fost condamnat in 2003 la 10 ani de inchisoare pentru rapirea si asasinarea Elsei Kungayeva, o tanara cecena in varsta de 18 ani. Fostul ofiter a fost eliberat conditionat in ianuarie 2009.

Avocatul familiei tinerei ucise, Stanislav Markelov, care a incercat sa blocheze eliberarea lui Budanov, a fost impuscat mortal in Moscova, la 19 ianuarie 2009, impreuna cu ziarista Anastasia Baburova (25 de ani) de la Novaya Gazeta.