Izbucnirea unui razboi nuclear, impactul cu un meteorit sau chiar o invazie zombi - sunt cateva dintre scenariile apocaliptice pe care noul avion prezidential american, supranumit "Doomsday plane", este capabil sa le infrunte pentru a-i proteja pe presedintele Barack Obama si pe cei din staff-ul sau. Avionul, ale carui costuri se ridica la 223 de milioane de dolari, rezista exploziilor nucleare si poate zbura zile intregi fara a fi nevoit sa aterizeze pentru a alimenta, relateaza ABC News.

Avionul prezidential american care poate rezista ApocalipseiFoto: U.S. Air Force

Aeronava este o varianta militarizata a unui Boeing 747-200, avand numele de cod E-4B. Toate aparatele de zbor de acest gen sunt coordonate de la baza aeriana Offutt din Nebraska.

Echipajul de zbor ce deserveste aceste avioane doarme in apropiere si e gata de decolare in doar cateva minute. Acest echipaj a fost mobilizat in orele imediat urmatoare dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, cand patru avioane s-au prabusit peste World Trade Center, Pentagon si in sudul statului Pennsylvania.

"Daca centrele de comanda de la sol intampina deficiente sau se confrunta cu un atac, suntem pregatiti imediat sa decolam. Suntem in alerta 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an", a declarat capitanul W. Scott "Easy" Ryder, comandantul centrului national de operatiuni aeriene. "In permanenta exista cel putin un avion in alerta, pregatit sa se ridice de la sol", a spus acesta.

Un astfel de avion, care costa 223 de milioane de dolari, este "captusit" cu un scut care-l protejeaza impotriva pulsurilor electromagnetice, aparand astfel cele aproape 75.000 de kilograme de echipament electronic avansat, si este capabil sa reflecte radiatiile nucleare.

Acest Boeing 747 modificat poate atinge o viteza de zbor de pana la 1.000 de kilometri pe ora, fiind cu circa 65 de kilometri pe ora mai rapid decat echivalentul sau comercial. De asemenea, acesta poate zbura zile intregi fara a fi nevoit sa aterizeze pentru a alimenta.

La bordul aeronavei, unde pot urca maximum 112 persoane, se afla tot timpul o echipa de securitate de elita, precum si o echipa de tehnicieni care supravegheaza aparatura electronica de ultima generatie.

Potrivit site-ului U.S. Air Force, avionul are o lungime de 70 de metri, o anvergura a aripilor de 60 de metri si cantareste 186 de tone.