Regele Carl XVI Gustaf al Suediei se confrunta cu cea mai mare provocare din cei aproape 40 de ani de cand a fost incoronat, dupa ce reputatia i-a fost grav afectata de zvonuri potrivit carora ar fi frecventat cluburi de striptease, iar apropiati de-ai sai au apelat la gangsteri pentru a musamaliza scandalul, relateaza Huffington Post.

Regele Carl Gustaf, alaturi de sotia sa, SilviaFoto: Agerpres

Presa din Suedia, care este mult mai putin incantata de rege decat cetatenii, il ataca pe monarhul in varsta de 65 de ani, iar un cotidian l-a indemnat chiar sa renunte la tron, in timp ce altele sugereaza ca ar trebui sa plece daca se dovedeste ca a mintit atunci cand a negat ca a vizitat cluburi de striptease in SUA si Slovacia.

Intr-o carte publicata la sfarsitul lui 2010, "Den Motvilliga Monarken" (Monarh in ciuda lui), Carl al XVI-lea Gustaf, in varsta de 65 de ani, este acuzat ca a frecventat cluburi de striptease, petreceri decadente si ca a avut legaturi extraconjugale, acuzatii pe care pana acum acesta a refuzat sa le comenteze.

Cartea sustine ca regele a avut o aventura extraconjugala in anii 1990 si descrie felul in care el si apropiati de-ai sai au frecventat cluburi de noapte private in Stockholm. De asemenea, se spune ca regele a vizitat cluburi exclusiviste de striptease in timpul unor vizite externe - in Atlanta in timpul Jocurilor Olimpice din 1996 sau in Slovacia in 2008.

Insa acuzatiile nu se sustin prin surse credibile. Suporterii regelui spun ca acesta este o victima a unei campanii de denigrare.

Mare parte dintre suedezi vor sa mentina monarhia constitutionala, foarte populara, desi este vazuata ca fiind contradictorie cu principiile democratice si de egalitate care definesc societatea suedeza.

"Nu, este imposibil sa existe", a raspuns seful de stat, la sfarsitul lunii mai, intrebat despre existenta unor poze care il prezinta pe rege in fata unor femei goale, si pe care un fost mafiot, Mille Markovic, a declarat recent ca le detine.

Aceasta dezmintire a monarhului suedez, aflat pe tron de 37 de ani, vine dupa o lunga serie de scandaluri in sanul familiei regale, dezvaluiri privind trecutul nazist al tatalui reginei Silvia sau ruptura brutala a logodnei printesei Madeleine.

Dar odata cu noul scandal dezlantuit de Mille Markovic, care a sustinut si ca un prieten apropiat al regelui a incercat sa-l convinga sa nu publice vreo fotografie compromitatoare cu monarhul, sondajele arata ca majoritatea din Suedia se pronunta in favoarea unei abdicari rapide a lui Carl al XVI-lea Gustaf in favoarea fiicei sale Victoria.

Un scenariu respins insa de suveran.

Intr-un lung interviu acordat agentiei de presa suedeze, la sfarsitul lunii mai, Carl al XVI-lea Gustaf apare de mai multe ori in defensiva, relateaza AFP.

"Nicio idee, nu pot sa va raspund. Nicio idee", a raspuns el cand a fost intrebat cum este posibil ca mai multe persoane sa afirme ca l-au vazut intr-un club de striptease din Atlanta, in 1996.

Sau cand a fost intrebat daca a mers in locuri unde femeile erau goale sau aproape dezbracate: "Nu, nu este posibil. Este insa si o chestiune de definitie. Exista cateva restaurante unde anumite chelnerite sunt sa spunem asa mai mult sau mai putin imbracate. Ele nu sunt goale. Este evident, dar este si o chestiune de definitie", a comentat el.

Urcat pe tron in 1973, cu o aura de playboy amator de masini sport, Carl al XVI-lea Gustaf s-a casatorit in 1976 cu Silvia, de origine germana.

Descendent al maresalului Imperiului francez si rege al Suediei Jean-Baptiste Bernadotte, el are trei copii: Victoria, 33 de ani, Carl Philip, 32 de ani si Madeleine, 28 de ani.