O scrisoare semnata de Adolf Hitler, unde apar unele din primele sale referiri scrise despre evrei si anti-semitism, a fost prezentata marti la New York de catre centrul Simon Wiesenthal, transmite CNN. Rabinul Marvin Hier a declarat ca scrisoarea de patru pagini, datata 1919, este "unul dintre cele mai importante documente din intreaga istorie a celui de-al Treilea Reich".

Scrisoarea lui HilterFoto: Agerpres

Hier, care este fondatorul si decanul Centrului Wiesenthal, a indicat o fraza, despre care sustine ca este cea mai importanta din document, unde apar cuvintele "Entfernung der Juden" (eliminarea evreilor). Hitler afirma in scrisoare ca acesta trebuie sa fie "obiectivul final al guvernului".

Hier, care purta manusi albe pentru a proteja documentul fragil si ingalbenit, a spus ca Hitler a scris aceste cuvinte in 1919, iar "22 de ani mai tarziu, le-a implementat in calitate de Cancelar al celui de-al Treilea Reich. I-a eliminat cu totul pe evrei".

Ce scrie in document

Centrul Wiesenthal a oferit ziaristilor traducerea in limba engleza a documentului.

In scrisoare, Hitler afirma ca iudaismul este o rasa, nu o religie, care este preocupata doar de "realizarea banilor si a puterii".

"Rezultatul este acela ca o rasa non-germana locuieste printre noi cu sentimentele, gandurile si aspiratiile ei, avand in acelasi timp toate drepturile pe care le avem si noi," a scris Hitler.

El a avertizat impotriva anti-semitismului "nascut din motive pur emotionale", lucru care va duce doar la pogromuri - cu referire la atacurile organizate impotriva evreilor in Rusia si, mai tarziu, in Germania.

"Scopul final trebuie sa fie eliminarea evreilor", a afirmat Hilter. "Numai un guvern de putere nationala este capabil de realizarea acestor obiective, niciodata un guvern de slabiciune nationala."

Hier a spus ca Hitler a redactat scrisoarea la 16 septembrie 1919, cand lucra pentru unitatea de propaganda a armatei germane. Comandantul sau, capitanul Karl Mayr, i-a cerut sa redacteze pozitia armatei in privinta evreilor, documentul urmand sa ajunga la Adolf Gemlich, un spion al armatei. Documentul, redactat la o masina de scris a armatei, este adresat lui Gemlich.

Centrul Wiesenthal a spus ca scrisoarea, descoperita in 1945 in Arhivele naziste din Nurnberg de un soldat american si vanduta unui dealer de documente istorice, a fost autentificata in 1988.

CNN scrie ca Centrul Simon Wiesenthal a cumparat scrisoarea de la un dealer privat, pentru suma de 150.000 de dolari. Documentul va fi expus la Muzeul Tolerantei, detinut de centru in Los Angeles, incepand cu luna iulie 2011.

Hier a spus ca scrisoarea este importanta in mare parte deoarece nu exista vreun ordin scris cunoscut, semnat de Hitler, care sa faca referire la exterminarea evreilor. Numarul doi din Reichul german, Hermann Goering, a fost cel care, in iulie 1941, i-a dat ordin sefului aparatului de securitate nazista, Reinhard Heydrich, sa duca la capat "solutia finala la problema evreiasca".

Seful Centrului Wiesenthal sustine ca documentul nu poate raspunde la intrebarea daca, in 1919, Hilter se gandea la lagare de concentrare si exterminari in masa: "Va pot spune insa ca, in 1919, Hilter a scris ca nu ne dorim evrei in tara in care traiesc si nu vreau sa fie eliminati prin pogromuri. Vreau ca ei sa fie inlaturati printr-un sistem legal, unde guvernul ii indeparteaza in mod legal. Acest lucru este fara precedent".