In timp ce avocatii lui Dominique Strauss-Kahn au optat pentru o tacere aproape totala, reprezentantii prezumtivei victime au ales un discurs ofensiv, in care Nafissatou Diallo apare drept reprezentanta femeilor abuzate sexual in intreaga lume, scrie Le Figaro.

DSK si avocatii saiFoto: Reuters

Lupta dintre Dominique Strauss-Kahn si acuzatoarea sa, Nafissatou Diallo, a debutat luni dupa-amiaza pe peluzele din fata tribunalului din New York prin vocea avocatilor lor. Cele doua tabere si-au prezentat axele de aparare in fata ziaristilor, la iesirea de la audiere: pe de o parte, o relatie sexuala consimtita, iar de cealalta parte o femeie demna, care reprezinta victimele violentelor sexuale din toata lumea.

"Decizia lui Dominique Strauss-Kahn de a pleda nevinovat este o declaratie puternica si elocventa", a declarat avocatul sau Benjamin Brafman, care s-a exprimat pentru prima oara in fata presei, de la inceputul acestui scandal. "Va fi evident ca nu exista elemente forte care sa arate ca a existat o agresiune sau acte de forta in acest dosar". Asta inseamna ca apararea va pleda pentru o relatie sexuala consimtita intre fostul sef al FMI si menajera hotelului Sofitel din New York.

Benjamin Brafman a afirmat, de asemenea, ca avocatii lui DSK "nu vor reveni pe fondul acestui dosar in afara salii de judecata". Apararea a ales, astfel, strategia tacerii, astfel incat ziaristii nu au fost foarte surprinsi cand Brafman a refuzat sa raspunda la intrebarile lor, la finalul scurtei sale declaratii.

"Va spune lumii intregi ce i-a facut Dominique Strauss-Kahn"

O atitudine la polul opus a ales Kenneth Thompson, avocatul partii vatamate, care a raspuns pe larg intrebarilor presei, la iesirea din tribunal. Thompson, o vedeta a baroului specializata in apararea minoritatilor, a respins violent argumentele apararii. "Ideea potrivit careia victima ar fi consimtit este absolut ridicola. Ea (prezumtiva victima, n.r.) tine sa va spuna ca toti banii, puterea si influenta lui Dominique Strauss-Kahn in cele patru colturi ale lumii nu vor putea sa schimbe ceea ce s-a intamplat intr-adevar in acea camera de hotel. Adevarul va iesi la lumina zilei", a promis ea.

Nafissatou Diallo "va veni in fata acestui tribunal, se va aseza in boxa martorilor si va spune intregii lumi ce i-a facut Dominique Strauss-Kahn". Kenneth Thompson a prezentat o femeie "curajoasa" dar "devastata" si "traumatizata" de "un act sexual teribil asupra unei femei inocente".

Acuzarea pare sa incerce sa faca din Nafissatou Diallo un simbol. "Ea se lupta pentru demnitatea sa in calitate de femeie si pentru toate femeile si copiii din lume care au fost abuzati sexual si le este prea frica sa vorbeasca", a sustinut Kenneth Thompson, intr-o declaratie foarte ofensiva.

Fostul director al FMI Dominique Strauss-Kahn a pledat nevinovat, luni, la cele sapte capete de acuzare aduse de catre autoritatile americane, potrivit Reuters. Strauss-Kahn a aparut in fata Tribunalului Penal din New York, unde zeci de angajati ai hotelurilor din metropola americana i-au strigat "Sa-ti fie rusine!" fostului sef al Fondului Monetar International. El este acuzat ca a agresat sexual o camerista de la hotelul Sofitel, in data de 14 mai.