Rusia a propus SUA si NATO un tratat ce presupune o serie de limite pentru sistemul american anti-racheta ca numar, viteza si amplasare, scrie Kommersant, citat de Ria Novosti. Propunerea Moscovei e un raspuns la decizia SUA de amplasare a rachetelor de interceptare in apropierea granivelor rusesti.

SUA si Romania au convenit impreuna problema dislocarii pe teritoriul romanesc a elementelor sistemului american de aparare aeriana. Intre timp, partea rusa nu a primit, deocamdata, garantii din partea Aliantei ca sistemul creat de NATO nu va fi indreptat impotriva potentialului militar strategic al Rusiei, scrie sursa citata.

Viceministrul rus al apararii, Anatol Antonov, a declarat pentru Kommersant ca o garantie ferma este considerata la Moscova numai un tratat cu putere de constrangere. In plus, cu Rusia trebuie convenite detaliile viitorului sistem antiracheta in Europa, respectiv numarul de rachete permise si tipul acestora, viteza lor de deplasare, precum si locul de amplasare, inclusiv a radarelor.

„Problema este simpla: de fapt, pentru ce este nevoie de un scurt de aparare aeriana? Ni se spune ca nu exista nici un pericol de proliferare a rachetelor. Ce fel de rachete? Cu raza mica si medie de actiune. Bun, pentru aceasta clasa trebuie intrunite anumite posibilitati. Adica viteza de deplasare a rachetelor de interceptare nu trebuie sa fie atat de mare incat sa poate intercepta rachete intercontinentale balistice”, spune Antonov.

Aceasta inseamna - scrie Kommersant - ca viteza interceptorilor limitata la 3,5 km/sec. De asemenea, si locul lor de amplasare trebuie sa fie bine determinat: pe traiectora rachetelor cu raza medie si mica de actiune.

Antonov nu a precizat in ce tari considera Moscova ca aparitia rachetelor nu prezinta nici un pericol. La randul lor, expertii militari, consultati de publicatia citata, sunt convinsi ca ele pot fi amplasate in Romania, Turcia, Bulgaria, dar cu certitudine nu in Polonia. „Cand sub pretextul amenintarii din Orientul Mijlociu se creeaza un sistem esalonat cu posibilitatea de utilizare pana la 1.000 de rachete de interceptare, nu este clar impotriva cui. Ii intrebam pe americani: de cate rachete aveti nevoie, ca sa dormiti linistit? O suta? Sa notam. Doua sute? Trei? Ok! Sa punem si asta pe hartie. In loc de raspuns – liniste”, a explicat reprezentantul Rusiai la NATO, Dmitri Rogozin.

In ceea ce priveste radarele, Rogozin spune ca ele trebuie sa fie acolo unde exista pericolul rachetelor cu raza mica si medie de actiune: „Ce nevoie este de radar in Cehia? Orice radar care priveste spre Rusia constituie un motiv legitim de contracarare”.