Compania de stat chineza COVEC (Chinese Overseas Engineering Group), care a castigat dreptul de a construi doua tronsoane din autostrada A2 din Polonia, ce leaga Varsovia de Lodz, pare sa intampine dificultati in a face fata derularii acestui contract, pentru care a licitat 1,3 miliarde de zloti (aproape 330 de milioane de euro), relateaza vineri presa poloneza.

Joi, Directoratul General pentru Drumuri si Autostrazi din Polonia (GDDKiA) - autoritatea nationala a drumurilor din aceasta tara - a dat companiei chineze un al doilea si final ultimatum scris. Daca firma COVEC nu vine cu un plan credibil privind modul in care intentioneaza sa finalizeze lucrarile, GDDKiA va rezilia contractul. Constructorul chinez are termen o saptamana pentru a prezenta acest plan, scrie Warsaw Business Journal.

Premierul polonez Donald Tusk si-a exprimat si el ingrijorarea cu privire la situatia acestui proiect.

"Acest constructor are probleme cu finantarea proiectului, iar astazi voi discuta cu ministrul Infrastructurii despre cum vom proceda in cazul in care decidem sa renuntam la serviciile acestei companii, astfel ca lucrarile la autostrada A2 sa nu fie drastic intarziate", a declarat Donald Tusk jurnalistilor, adaugand ca "nu ne dorim o situatie in care costurile proiectului sa creasca vertiginos".

Constructorul chinez datoreaza subcontractorilor sai milioane de zloti. Pentru ca nu au fost platiti la timp, subcontractorii au suspendat lucrarile la mijlocul lunii mai. Compania poloneza de drumuri, care nu mai crede in capacitatea firmei chineze de a rezolva aceasta situatie, pregateste mai multe variante de rezerva, inclusiv posibilitatea de a prelua ea insasi conducerea proiectului.

Publicatia poloneza Dziennik Gazeta Prawna scrie ca GDDKiA a inceput deja sa preia controlul asupra proiectului. Oficialii companiei nationale de drumuri s-ar fi intalnit joi cu reprezentantii a peste 20 de subcontractori care au suspendat lucrarile la autostrada si le-a cerut realuarea acestora, asigurandu-i ca le vor fi platite sumele restante.

Guvernul polonez are nevoie urgenta ca drumul sa fie construit la timp pentru Campionatul European de fotbal din 2012.