Un celebru maestru yogin care propune masuri radicale impotriva coruptiei, precum pedeapsa cu moartea, face sa tremure guvernul indian, amenintand ca va intra in greva foamei daca nu ii sunt indeplinite solicitarile, relateaza AFP.

Swami RamdevFoto: Reuters

Imbracat cu o tunica sofran care ii cade pana la picioare, cu chipul incadrat de o lunga barba neagra, Swami Ramdev si-a facut o intrare in forta in New Delhi, declarand ca este decis sa inceapa sambata o greva a foamei pe durata nelimitata.

Din acel moment, guvernului condus de Manmohan Singh incearca sa dezamorseze aceasta afacere potential exploziva si care risca sa ruineze si mai mult imaginea sa. Guvernul a mai cedat o data in fata unui activist anti-coruptie in varsta de 73 de ani care a postit 98 de ore, actiune urmarita cu atentie de toata presa indiana.

Patru membri ai guvernului au fost trimisi miercuri pentru a juca rolul de impaciuitori, dar in zadar. Impasul in care se afla guvernul tine vineri prima pagina a presei din India.

"Pentru a impiedica postul guvernul lucreaza puternic la meniul" gurului, scrie ironic cotidianul The Indian Express.

Swami Ramdev, denumit si Baba Ramdev, traieste in mod obisnuit la Haridwar, un oras sfant situat pe malurile fluviului Gange. Exercitiile sale de respirat, televizate, sunt urmarite de milioane de credinciosi.

Principala sa solicitare - guvernul trebuie sa repatrieze "banii negri", banii plasati in conturi din strainatate si care provind din spagi sau tranzactii ilegale.

"Cand banii negri vor reveni, economia noastra va fi atat de importanta, moneda noastra va fi atat de puternica incat o rupie va fi egala cu 50 de dolari", a afirmat el, pentru Indian Express.

El propune de asemenea extinderea pedepsei cu moartea pentru membrii guvernului vinovati de coruptie si retragerea din circulatie a bancnotelor mari de 500 si 1.000 de rupii care servesc, spune maestrul yogin, pentru tranzactiile ilegale.

Baba Ramdev, care a cochetat anul trecut cu ideea de a infiinta un partid politic, dupa care a renuntat, cere de asemena interzicerea functionarii in India a institutiilor bancare care au activitati in paradisurile fiscale.

Intr-un discurs patimas sustinut vineri, cel care afirma ca vindeca boli precum cancerul si SIDA prin yoga si terapii naturale a spus ca se intrevede un consens cu guvernul dar ca unul sau doua puncte raman divergente.

Acest nationalist anti-homosexual se bucura de sustinere din partea tuturor castelor populatiei, dar si din partea dreptei conservatoare.

Guru a primit si sprijinul lui Anna Hazare, un admirator al lui Gandhi care a obtinut castig de cauza dupa o greva a foamei in care a cerut ca membrii societatii civile sa participe la un proiect de lege privind inasprirea legislatiei anticoruptie.

Guvernul este afectat de luni de zile de scandaluri de coruptie, cel mai recent fiind legat de vanzarea prezumtiv frauduloasa a licentelor de telefonie mobila, care ar fi spoliat Trezoreria de 40 de miliarde de dolari.

"Este un moment excitant in istoria Indiei, atunci cand sufletul poporului sau care sufera de mult timp din cauza coruptiei gaseste un vibrant purtator de cuvant", se entuziasmeaza Times of India.