Premierul rus Vladimir putin a respins vineri criticile legate de embargoul impus de Rusia asupra legumelor europene, afirmand ca nu isi va otravi poporul in numele unor principii sau de dragul intrarii in Organizatia Mondiala a Comertului, relateaza AFP.

"Reprezentantii Comisiei Europene ne spun ca aceasta decizie a Rusiei este contrara principiilor Organizatiei Mondiale a Comertului (...), dar oamenii mor acolo (in Europa) deoarece consuma aceste produse, si nu ne vom otravi oamenii in numele unor principii", a spus Vladimir Putin.

"Asteptam ca partenerii nostri europeni sa determine sursa acestei mizerii", a continuat Putin, adaugand ca Rusia asteapta informatii din partea Comisiei Europene pentru a-si revizui pozitia.

"Acesti castraveti, dupa a caror consumare oamenii mor, sunt intr-adevar periculosi", a comentat Putin.

Declaratia sa vine dupa ce reprezentantul Uniunii Europene in Rusia, Fernando Valenzuela, afirmase vineri ca embargoul impus legumelor provenite din UE violeaza regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, la care Moscova intentioneaza sa adere in acest.

"Rusia vrea si sper ca va reusi sa se alature OMC in viitorul apropiat", a declarat Valenzuela, in conferinta de presa pe care a sustinut vineri la Moscova.

"Unul dintre aspectele admiterii in OMC este legat de o serie de reguli privind masurile sanitare si fitosanitare, iar interdictia decisa de autoritatile sanitare din Rusia nu respecta aceste reguli", a adaugat el.

"Este un pic surprinzator sa iei masuri care merg in directia opusa", a continuat acesta.

Rusia a interzis joi importul de legume proaspete provenind din toate tarile membre ale UE, din cauza epidemiei provocate de bacteria E.coli (Eceh), care a ucis 18 oameni in Europa, dintre care 17 in Germania.

Comisia Europeana a protestat imediat si a cerut "retragerea imediata a acestor masuri".

Rusia este ultima mare putere economica ce nu este integrata in sistemul comercial multilateral.

Pentru Maria Lipman, de la centrul Carnegie din Moscova, reactia premierului reflecta exasperarea Rusiei fata de OMC.

"Aceasta aderare treneaza de mult timp iar dorinta reala a Rusiei de a intra in OMC suscita indoieli", a comentat ea.

Autoritatile rusesti au invocat in mai multe randuri motive sanitare pentru a impune embargouri "politice", reaminteste Maria Lipman.

Rusia a interzis spre exemplu importurile de vin si brandy din Moldova si din Georgia, atunci cand relatiile cu cele doua tari s-au deteriorat.