Presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh si premierul sau Ali Mohamed Moujawar au fost raniti vineri in urma unui tir de obuze care a vizat palatul prezidential din Sanaa, dupa ce trupele loiale acestuia au atacat la randul lor resedinta unui lider tribal ostil guvernului, relateaza AFP.

Ali Abdullah SalehFoto: Reuters

Dupa o scurta perioada de acalmie in zori, capitala yemenita a fost teatrul celor mai violente confruntari de la criza provocata de refuzul presedintelui Saleh de a semna acordul de tranzitie propus de monarhiile din Golf.

Cel putin patru garzi prezidentiale au fost ucis de obuze care au lovit vineri moscheea palatului prezidential, in momentul rugaciunii de vineri.

El insusi "usor atins in spatele capului" in timpul atacului, presedintele Saleh "este bine" si va tine o conferinta de presa in urmatoarele ore, au anuntat guvernul si televiziunea de stat.

Presedintele parlamentului "si mai multe personalitati politice" au fost ranite, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Congresului popular general (CPG, partidul prezidential), Tarek Chami, care a precizat ca moscheea a fost lovita de doua obuze.

El l-a acuzat pe puternicul lider al tribului Hached, seicul Sadek al-Ahmar, in razboi cu fortele guvernamentale, ca se afla in spatele acestui atac.

Ostilitatile au debutat in cursul diminetii, prin tiruri de obuze si focuri de mitraliera in jurul resedintei seicului Sadek al-Ahmar, la Al-Hassaba, un cartier din nordul capitalei bombardat pentru a patra noapte consecutiv.

Garda republicana, corpul de elita al armatei yemenite, a tras cu armament greu si cu rachete asupra resedintei fratelui seicului al-Ahmar, in sudul capitalei Sanaa.

Partizanii influentului lider tribal se afla in razboi deschis cu regimului lui Saleh, care se afla la putere de 33 de ani si care a decis la finele lui mai sa raspunda in forta manifestantilor care ii cer plecarea inca din luna ianuarie.

In ciuda acestor violente - 63 de morti, miercuri si joi - sute de manifestanti ostili lui Ali Abdallah Saleh au marsaluit vineri dimineata spre Piata Schimbarii. Ei erau protejati de blindatele diviziei 1 comandata de generalul Ali Mohsen Al-Ahmar, care s-a alaturat protestatarilor.

Fortele generalului Ahmar - care nu are nicio legatura de rudenie directa cu liderul tribal - au pastrat pana in prezent distanta fata de luptele dintre fortele guvernamentale si combatantii tribali.

Un post de televiziune controlat de opozitie anuntase, citat de Reuters, imediat dupa atac, ca presedintele a fost ucis in urma atacului.