Premierul Poloniei, Donald Tusk, a fost criticat de organizatiile feministe si va fi audiat de o comisie parlamentara pentru ca a sugerat, in gluma, in timpul unei conferinte de presa, ca ar descheia nasturii de la rochia unei jurnaliste, spunand ca ii "place vara", relateaza The Telegraph.

Intrebat de jurnalista Sylwia Bialek, reporter la un post de radio, daca pregatirile Poloniei pentru presedintia UE sunt "incheiate pana la ultimul nasture", Tusk a replicat, amuzat: "Ma uit la rochia doamnei si incheiatul pana la ultimul nasture nu este ceea ce imi vine in minte", apoi a adaugat ca ii "place vara".

Pentru gluma sa, premierul polonez va fi audiat de comisia de etica din parlament. Izabela Stawicka, membra a Partidului Femeilor, a cerut ca Tusk sa fie pedepsit de comisie, spunand ca pare sa castige cu partidul sau de centru-dreapta concursul pentru "cel mai sexist partid de la putere in istoria Poloniei".

Potrivit unui politician din opozitie, Jerzy Wenderlich, Tusk demonstreaza prin aceste remarci ca partidul sau "nu are niciun respect pentru femei".

Organizatiile feministe poloneze au catalogat gluma lui Tusk drept "scandaloasa si inacceptabila".

In fata acestor critici, premierul a transmis scuze. "Daca am suparat pe cineva, imi cer scuze. Poate ca nu a fost cel mai intelept comentariu, dar a fost inofensiv".

La inceputul anului, colegul sau de partid Robert Wegrzyn a uimit cu raspunsul pe care l-a oferit la o emisiune de televiziune in direct, cand i s-a cerut parerea despre casatoriile intre homosexuali. "Nu poate fi vorba de barbatii homosexuali, insa m-as uita cu placere la lesbiene" a afirmat el atunci.