​Trupele guvernului sirian au bombardat orasul Rastan, langa Homs, in centrul tarii si au ucis cel putin 11 civili, au declarat activisti, acesta fiind cel mai recent asalt militar asupra protestatarilor care vor indepartarea presedintelui Bashar al-Assad, aflat la putere de 11 ani, relateaza Reuters.

Copii sirieni cu imaginea lui Hamaz al-Khatib, la un protest din BeirutFoto: Reuters

Fortele de securitate au asediat incepand de duminica orasul Rastan, de 60.000 de locuitori, incercand sa innabuse revolta populara.

Cei 11 civili au fost ucisi de focuri de arma trase de lunetisti si jandarmi, care au invadat cartierele si au impus stare de asediu, a declarat seful Organizatiei Siriene pentru Drepturile Omului, Ammar Qurabi.

Activstii au precizat ca cel putin 52 de civili au fost ucisi in Rastan si 200 au fost arestati de duminica. Marti, 41 de oameni au fost ucisi de bombardamente, intre acestia numarandu-se si o fata de 4 ani.

Regimul sirian a interzis mare parte din presa internationala, astfel ca informatiile referitoare la victime si violente sunt greu de verificat.

Qurabi a declarat, la o intalnire din Turcia a opozitiei siriene, ca organizatia sa are numele a 1.113 civili ucisi de la inceputul protestelor anti-Assad in 18 martie.

Intre timp, autoritatile au inceput sa elibereze mare parte dintre detinutii politici, dupa ce Assad a emis o amnistie generala, ca reactie la proteste.

Assad si oficialii de top ai regimului au fost sanctionati de puterile internationala.

Moartea lui Hamza al-Khatib, in varsta de 13 ani, devenit simbol al revoltelor, a determinat o intensificare a manfiestatiilor si a provocat reactii puternice mai ales in SUA.

Baiatul a luat parte la un protest pe 29 aprilie, care s-a incheiat dupa bombardamente puternice la un complex langa Deraa. Aparatorii drepturilor omului sustin ca tanarul a fost retinut si torturat pana cand a murit, iar trupul a fost apoi dat familiei cu urme de mutilari.

Autoritatile neaga insa, spunand ca tanarul a fost ucis pe loc in timpul protestelor, dupa a fost lovit de 3 gloante.