Razboiul global impotriva drogurilor a esuat, iar guvernele din intreaga lume ar trebui sa analizeze posibilitatea legalizarii marijuanei si a altor substante controlate, sustine o comisie ce include fosti sefi de stat, un fost secretar general al ONU si un important om de afaceri, relateaza HuffingtonPost. Raportul de 24 de pagini a fost elaborat de "Global Commission on Drug Policy", o comisie formata din 19 persoane.

Mars pro-marijuana in ColumbiaFoto: Reuters

Potrivit documentului, "razboiul mondial impotriva drogurilor a esuat, cu consecinte devastatoare pentru persoane si societati de pe intreg globul".

"Liderii politici si figurile publice ar trebui sa aiba curajul sa artizuleze in mod oficial ceea ce multi dintre ei recunosc in privat: ca probele demonstreaza, in proportie covarsitoare, ca strategiile represive nu vor rezolva problema drogurilor, si ca razboiul impotriva drogurilor nu a fost castigat si nu poate fi castigat", se afirma in document.

In loc sa-i pedepseasca pe consumatorii despre care sustine ca "nu fac rau celorlalti", Comisia afirma ca guvernele ar trebui sa puna capat criminalizarii folosirii drogurilor, sa ofere servicii medicale si de tratament celor care au nevoie si sa puna in aplicare modele legale care vor submina influenta sindicatelor crimei organizate.

Raportul face apel la implementarea unor politici legate de droguri bazate pe metode ce au demonstrat ca reduc criminalitatea, fac ca oamenii sa fie mai sanatosi si promoveaza dezvoltarea economica si sociala.

Comisia a criticat in special Statele Unite, despre care a spus ca trebuie sa-si schimbe politicile anti-drog, de la o atitudine anti-criminalitate spre una bazata pe drepturile omului si sanatatea oamenilor. "Speram ca aceasta tara (n.red. SUA) va incepe cel putin sa creada ca exista alternative. Nu vedem ca SUA sa evolueze intr-un mod care este compatibil cu interesele pe termen lung ale tarilor noastre", a spus fostul presedinte columbian Cesar Gaviria.

Casa Alba, prin vocea directorului Office of National Drug Control Policy, Gil Kerlikowske, a afirmat ca raportul este "gresit", iar "dependenta de droguri este o boala care poate fi prevenita si tratata cu succes.".

Agentia americana a citat statistici care arata un declin in consumul de droguri in SUA in comparatie cu 30 de ani in urma, in timp ce, la nivelul adultilor tineri consumatori de droguri, declinul a fost de 46% in ultimii cinci ani.

Intre cei 19 membri ai comisiei se numara fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, un fost membru al Administratilor Reagan si Nixon, George P. Schultz, fostul sef al Fed, Paul Volcker, fosti presedinti din Mexic, Brazilia si Columbia, scriitorii Carlos Fuentes si Mario Vargas Llosa, omul de afaceri britanic Richard Branson si actualul premier grec.

Raportul lor a citat date ale ONU, potrivit carora consumul de opiu a crescut cu 34.5% la nivel mondial intre 1998 si 2008, iar cel de cocaina cu 27%. Consumul de cannabis a urcat si el cu 8.5%.