Opinia publica americana s-a declarat revoltata dupa ce, din cauza restrangerilor bugetare si a unor politici implementate de autoritati, echipele de interventie nu au intervenit ca sa salveze un barbat in varsta de 50 de ani care a intrat in apele golfului San Francisco cu intentia de a se sinucide, transmite New York Post. Oficialii din Alameda au declarat ca vor modifica politica legata de operatiunile de salvare, dupa ce barbatul s-a inecat in apa ce avea temperatura de 12 grade Celsius.

Potrivit informatiilor, barbatul a intrat pana la gat in apa rece, in apropiere de plaja Crown Memorial si a ramas acolo, nemiscat, timp de aproape o ora. Martorii au anuntat echipele de interventie, care au sosit imediat la fata locului. O ambarcatiune a Garzii de Coasta americane nu a putut inainta, din cauza faptului ca apa nu era adanca, in timp ce pompierii au ramas pe tarm, afirmand ca o politica recenta a departamentului le interzice categoric sa-l salveze pe sinucigas.

"Ne asteptam sa vedem la un moment dat daca cineva va interveni pentru el", a spus un martor, Gary Barlow. Acesta a spus ca barbatul, care se vedea de pe tarm, se uita la echipele de salvare si la cele circa 75 de persoane ce se aflau pe plaja.

Intr-un final, un civil aflat la locul incidentului a intrat in apa si a scos cadavrul barbatului de 50 de ani.

Oficialii din Alameda, un oras de 75.000 de locuitori aflat in apropiere de San Francisco, au declarat ca vor modifica politica legata de operatiunile de salvare, dupa ce barbatul a stat in apa de 12 grade Celsius pana a murit. Mike D'Orazi , comandantul interimar al Departamentului de Pompieri, a declarat ca incidentul este "ingrijorator" si "profund regretabil", adaugand ca a cerut subordonatilor sai sa redacteze o noua politica ce va permite sefilor de echipa sa incerce operatiuni de salvare din apa.

D'Orazi a a precizat ca politica actuala a fost implementata dupa ce, fortat de taierile bugetare, departamentul sau a intrerupt pregatirea pompierilor in operatiune de salvare din apa si a renuntat la costumele de scafandru si alt echipament necesar.

"Pot sa vad incidentul si din perspectiva pompierilor nostri. Stateau acolo, asteptand sa faca ceva, insa sunt legati la maini de politica respectiva in acest moment", a spus comandantul Mike D'Orazi. El a afirmat ca pompierii vor fi antrenati in operatiuni de salvare din apa, iar echipamentul va fi inspectat pentru a se asigura ca nu este stricat. Consilierii municipali au promis ca vor oferi 40.000 de dolari pentru ca 16 pompieri sa fie pregatiti in tehnici de salvare din apa.

Un oficial din politia locala, locotenentul Sean Lynch, a spus ca decizia de a nu interveni a fost dificila, insa ofiterii nu au avut echipamentul necesar pentru apa rece si nu puteau risca sa fie trasi sub apa.

Autoritatile au afirmat ca o ambarcatiune a Garzii de Coasta nu a putut interveni din cauza ca apa nu era adanca, iar oficialii n-au reusit sa trimita la timp un elicopter. In plus, in zona nu exista salvamari.