​Secretarii de Stat din Finante ai tarilor membre UE se reunesc miercuri la Viena pentru a discuta situatia Greciei dar si pentru a pregati intalnirea ministrilor de finante prevazuta pentru 20 iunie. Cele mai recente evolutii din Grecia indica faptul ca Statul s-a pus de acord cu finantatorii internationali cu privire la o reducere a TVA-ului, planul de austeritate mai cuprinzand amenzi marite pentru cazurile de evaziune fiscala, reducerea angajarilor in sectorul public (la 10 plecati se va putea face o angajare fata de raportul 1:5 cat e in prezent) sau cresterea unor accize in retailul alimentar, potrivit Imerisia

Opoziţia elena a criticat aceasta masura, spunand ca reducerea TVA-ului este binevenită, dar nu e suficienta pentru a revigora economia. "O scadere a impozitului pe profit si a celui pe venit pe care am propus-o noi ar fi avut un impact mai mare si costuri mai mici”, explica un oficial al partidului Noua Democraţie.

Datoria Greciei este de circa 327 miliarde de euro, adica o data si jumatate fata de ceea ce produce Grecia intr-un an de zile. In plus, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 17,5% în volum in luna martie 2011 fata de martie 2010, după un declin de 10,6% în februarie.