Actorul american Steve Martin este implicat in cel mare mare scandal de arta falsificata din Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, transmite Der Spiegel. Potrivit informatiilor, vedeta de la Hollywood a cumparat in 2004 un tablou fals, pe care l-a vandut ulterior cu 200.000 de euro mai putin decat pretul platit initial.

Steve MartinFoto: Agerpres

Anchetatorii germani cred ca Martin este o victima in acest caz.

Potrivit ofiterilor din politia criminala berlineza (LKA), actorul american, care este un colectionar de arta si autorul lucrarii "An Object of Beauty" despre scena de arta din New York, a cumparat in iulie 2004 un tablou despre care era convins ca este al pictorului modernist germano-olandez Heinrich Campendonk. Artistul a achizitionat lucrarea "Landschaft mit Pferden" (1915) de la galeria pariziana Cazeau-Béraudière, pentru 700.000 de euro, un pret considerat "o afacere buna" in acel moment.

Inainte ca actorul sa cumpere tabloul, un expert a confirmat autenticitatea lucrarii si a identificat semnatura lui Campendonk pe o eticheta lipita pe spatale lucrarii.

Circa 15 luni mai tarziu, Martin a incercat sa revanda tabloul. Intr-un final, casa de licitatii Christie's a reusit sa-l vanda unei femei de afaceri elvetiene, in februarie 2006, cu 500.000 de euro, adica cu 200.000 de euro mai putin decat pretul platit de actorul american.

Anchetatorii cred ca tabloul fals Campendonk a provenit din doua "colectii de arta", Knops sau Jägers, "inventate" de un grup de infractori germani, destructurat de politisti in 2010. Patru persoane sunt acuzate ca au vandut zeci de tablouri false incepand din 2001.

Suspectii atribuiau aproape toate lucrarile falsificate unor artisti din prima jumatate a socului al XX-lea, intre care Campendonk, Max Pechstein, Fernand Léger sau Max Ernst. Falsificatorii afirmau ca operele provin din colectia omului de afaceri Werner Jägers, din Koln, care le-ar fi cumparat de la cunoscutul dealer de arta Alfred Flechtheim si le-a ascuns de nazisti pe proprietatea sa din vestul Germaniei.

De asemenea, falsificatorii afirmau ca o parte din opere provin din colectia unui maestru croitor din Krefeld, Knops.

Der Spiegel precizeaza ca unele dintre lucrari erau atat de bine falsificate incat ele au pacalit experti si istorici ai artei.

Cei patru suspecti principali (Wolfgang Beltracchi, Otto Schulte-Kellinghaus si doua surori) au fost pusi sub acuzare, procurorii afirmand ca pierderile se situeaza la 34.1 milioane de euro.