Fostul comandant militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, a fost extradat si se afla in prezent intr-un avion, in drum spre Haga, a anuntat marti seara ministrul Justitiei de la Belgrad, citat de Reuters. Surse judiciare declarasera marti ca extradarea lui Mladici este iminenta, dupa ce Tribunalul sarb pentru crime de razboi a respins, in cursul diminetii, recursul depus de avocatii fostului comandant militar.

Convoiul in care se afla MladiciFoto: Reuters

In cursul dupa-amiezii, un covoi de masini de teren a plecat de la inchisoarea Tribunalului din Belgrad, indreptandu-se spre aeroportul din capitala sarba. Potrivit unor informatii, fostul lider bosniac sarb a fost transportat intr-o masina blindata de culoare alba.

Drumul care duce la aeroportul din Belgrad a fost inchis traficului, iar fortele de securitate au fost postate de-a lungul traseului si la terminal.

In cursul diminetii, avocatii sai au esuat in tentativa de a bloca extradarea. Magistratii sarbi au primit apelul lui Mladici marti dimineata si l-au respins dupa cateva ore. Avocatul sau declarase ca detine noi probe medicale, afirmand ca fostul comandant militar este "instabil" din punct de vedere mental si prea bolnav pentru a fi extradat in Olanda.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, in varsta de 69 de ani, este acuzat ca a ordonat asediul de 44 de luni impotriva capitalei Bosniei, Sarajevo, soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane. El este acuzat si de masacrul de la Srebenica, unde 8.000 de barbati si copii musulmani au fost ucisi de fortele sarbe.

Mladici a fost capturat joia trecuta in provincia sarba Voivodina, in satul Lazarevo, aflat la circa 80 de kilometri nord de capitala Belgrad.

Ratko Mladici era dat in urmarire din 1995, cand a fost pus sub acuzare de TPI pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Arestarea lui reprezinta o conditie esentiala pentru progresul Serbiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.