Tribunalul sarb pentru crime de razboi a respins, marti, recursul depus de avocatii fostului comandant militar al sarbilor bosniaci, Ratho Mladici, la decizia de extradare a acestuia la Haga, transmite Reuters. Potrivit unor surse judiciare, extradarea lui Mladici este iminenta, el trebuind sa raspunda acuzatiilor de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii formulate impotriva sa de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Jandarmi sarbi in fata tribunalului din BelgradFoto: Reuters

Magistratii sarbi au primit apelul lui Mladici marti dimineata si l-au respins dupa cateva ore. Avocatul sau declarase ca detine noi probe medicale, afirmand ca fostul comandant militar este "instabil" din punct de vedere mental si prea bolnav pentru a fi extradat in Olanda.

In cursul diminetii, oficialii sarbi au declarat ca Mladici poate fi trimis catre TPI in urmatoarele 24 de ore, cel mai probabil marti seara sau miercuri dimineata.

Ministrul sarb al Justitiei urmeaza sa semneze decizia finala de transfer. Ratko Mladici va fi transferat la Haga cu avionul si incarcerat la centrul de detentie al TPI.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, in varsta de 69 de ani, este acuzat ca a ordonat asediul de 44 de luni impotriva capitalei Bosniei, Sarajevo, soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane. El este acuzat si de masacrul de la Srebenica, unde 8.000 de barbati si copii musulmani au fost ucisi de fortele sarbe.

Mladici a fost capturat joia trecuta in provincia sarba Voivodina, in satul Lazarevo, aflat la circa 80 de kilometri nord de capitala Belgrad.

Ratko Mladici era dat in urmarire din 1995, cand a fost pus sub acuzare de TPI pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Arestarea lui reprezinta o conditie esentiala pentru progresul Serbiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.