Unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui Barack Obama, Michael McFaul, va fi numit ambasador al Statelor Unite la Moscova, a declarat pentru AFP un inalt oficial american. Acesta a confirmat astfel informatia publicata duminica de cotidianul New York Times.

McFaul, care este in prezent director pentru afaceri rusesti si euro-asiatice in Consiliul de securitate nationala, biroul pentru politica externa al presedintelui Obama, este considerat unul dintre artizanii "re-demarajului" relatiilor dintre Washington si Moscova, incepand cu anul 2009.

Casa Alba si Departamentul de stat au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Numirea lui Michael McFaul in postul de ambasador la Moscova ar putea contribui la cresterea gradului de incredere intre SUA si Rusia, crede directorul Institutului rusesc de studii strategice si analize, Alexander Konovalov, citat de RIA Novosti.

"McFaul este un barbat tanar, foarte apropiat de Obama si un sustinator devotat al politicii acestuia. Mai mult, este specializat in problemele rusesti. Din moment ce McFaul este membru al staff-ului prezidential, numirea sa ar arata ca Washingtonul este foarte atent la politicile Rusiei", a declarat Konovalov.

McFaul s-a nascut in 1963 in orasul american Glasgow, Montana. La mijlocul anilor '80 a obtinut un master in Studii slave si est-europene la Stanford University.

A scris mai multe carti despre Rusia.

Daca numirea se va confirma, el il va inlocui pe John Beyrle, actualul ambasador al SUA la Moscova, numite de administratia Bush in 2008.