Papa Benedict al XVI-lea a facut sambata cateva remarci despre viata din Germania in timpul nazismului, afirmand ca a fost vorba de "o perioada intunecata", transmite Huffington Post, citand declaratii relatate de Radio Vatican. Suveranul Pontif, care a fost fortat sa intre in organizatia paramilitara Hitler-Jugend cand era tanar, a facut de-a lungul timpului putine mentiuni legata de acea perioada.

Papa Benedict al XVI-leaFoto: Reuters

Liderul Bisericii Catolice, care a fost nascut in Germania, a vorbit sambata despre evenimentele din urma cu 70 de ani, o perioada "deja marcata de razboi", in care Adolf Hilter "subjugase deja" mai multe tari: Polonia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxemburg si Franta.

Papa Benedict al XVI-lea (84 de ani) a afirmat ca "parea ca Europa era in mainile acestei puteri, ce punea sub semnul intrebarii viitorul crestinitatii".

Potrivit Radio Vatican, Papa a facut aceste afirmatii in timpul unei intalniri pe care a avut-o sambata cu membrii unui grup catolic din Regensburg, la care el a aderat cand avea 14 ani.

Perioada nazista reprezinta un moment controversat in trecutul actualului Papa.

Potrivit informatiilor, Suveranul Pontif a fost fortat sa intre in Hitler-Jugend cand era tanar, aderarea la organizatia paramilitara fiind, dupa decembrie 1939, obligatorie pentru toti baietii germani la implinirea varstei de 14 ani. Conform declaratiilor fratelui sau, Joseph Ratzinger refuza insa sa participe la intalniri. In 1943, in timp ce urma cursurile seminarului, el a fost incorporat in trupele anti-aeriene, dupa care s-a pregatit in fortele de infanterie germane. In 1945, pe masura ce armatele aliatilor se apropiau de liniile unitatii sale, Ratzinger a dezertat, ajungand la casa natala din Traunstein. Trupele americane l-aun inchis intr-un lagar pentru prizonierii de razboi, fiind eliberat cateva luni mai tarziu, in vara lui 1945 (sursa Wikipedia).