Osama bin Laden a luat in considerare incheierea unei intelegeri cu Pakistanul, prin care liderii Al-Qaeda erau protejati, iar in schimb reteaua terorista se abtinea de la atacuri pe teritoriul pakistanez, a declarat un oficial american, citat de CNN. Informatia provine din documentele confiscate de echipa Navy SEAL din resedinta lui Osama din Abbottabad (Pakistan), in timpul raidului din 2 mai care a dus la uciderea liderului terorist.

Documentele indica faptul ca liderul Al-Qaeda a vorbit cu seful sau de operatiuni, Atiya Abdul Rahman, despre un posibil acord cu Pakistanul.

Oficialul american, care nu a dorit sa fie identificat, a afirmat ca nu exista dovezi ca Osama ar fi abordat vreun oficial pakistanez cu o astfel de propunere. "Aceasta pare sa fi fost doar o discutie in interiorul Al-Qaeda", a spus oficialul.

Husain Haqqani, ambasadorul pakistanez in Statele Unite, a spus ca Pakistanul "nu are cunostinta" despre o astfel de idee, adaugand ca ar fi fost vorba despre o ipoteza luata in calcul de Osama impreuna cu asociatii sai.

"Daca noi am fi stiut de ea, am fi facut ceva cu mult timp in urma", a adaugat Haqqani.

Imediat dupa operatiunea de comando care a dus la uciderea lui Osama, oficialii americani au spus ca suspecteaza unele elemente din guvernul de la Islamabad ca stiau de ascunzatoarea lui Osama din Abbottabad. Incercand sa inlature tensiunile dintre cele doua tari, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a indicat insa recent ca acest lucru este doar "o supozitie".

Oficialul american a afirmat vineri ca pakistanezii efectueaza in prezent propria lor investigatie, iar Statele Unite "nu au nicio dovada ca Pakistanul stia ca Osama traia in Abbottabad."

Oficialul a adaugat ca agentii americanii analizeaza inca documentele confiscate din resedinta liderului terorist, iar intrebarea legata de relatiile dintre Osama si ofiaciali pakistanezi "ramane in picioare".​