Un sistem radar pentru detectarea rachetelor iraniene ar urma sa fie instalat pe teritoriul Bulgariei la sfarsitul anului 2013, in cadrul scutului american antiracheta, scrie Novinite.com, citand un raport realizat de Raymond Knopp, oficial NATO. Documentul ar urma sa fie facut public in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO care incepe astazi la Varna.

Sistemul radar din Bulgaria ar urma sa fie amplasat pe varful Botev, care este unul dintre cele mai inalte varfuri montane din Bulgaria (2.376 de metri), fiind situat in Parcul National Central al Balcanilor.

Potrivit sursei citate, decizia NATO de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Bulgaria a venit dupa dificultatile din negocierile cu Turcia in acest sens.

Pe 5 mai 2011, ministrul bulgar al Apararii, Anyu Angelov, declara ca tara sa nu gazdui, cel putin pentru moment, elemente ale scutului antiracheta. Recent insa, presedintele bulgar Georgi Parvanov a admis ca Bulgaria ar putea deveni parte a apararii antiracheta a NATO, fara insa a oferi mai multe amanunte in acest sens.