Aparatul folosit de fostul dictator comunist bulgar Todor Jivkov a fost scufundat miercuri in Marea Neagra, in apropiere de Varna, transmite Novinite. Avionul TU-154 a fost fabricat in 1971 si a efectuat ultimul sau zbor la 9 septembrie 1999, intre Varna si Sofia.

Aparatul TU-154 al fostului lider bulgarFoto: Captura YouTube

Aparatul a fost scufundat la 23 de metri, la circa 3-4 kilometri de statiunea Sf. Constantin si Elena.

Avionul TU-154, care are 11 metri inaltime si o lungime de 48 de metri, va deveni cu timpul un recif artificial si un refugiu pentru multe specii marine. Ramasitele avionului prezidential vor fi folosite ca atractie turistica, precum si ca loc pentru antrenamentele scufundatorilor.

Accesul la avionul scufundat va fi gratuit.

In septembrie 2009, autoritatile au folosit o platforma speciala pentru a muta aparatul de 40 de tone la lacul Varna. Ulterior, aeronava a fost transportata cu o barja in santierul naval din Varna, unde corpul avionului a fost curatat, iar cablurile si sistemele electronice inlaturate.

Novinite scrie ca fostul trauler "Pionierul", folosit de asemenea de fostul lider de la Sofia, a fost scufundat si el pentru aceleasi motive, in vara anului 2008, in apropiere de Sozopol, oras aflat pe coasta bulgara a Marii Negre.