Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak si cei doi fii ai sai vor fi judecati pentru represiunea sangeroasa a protestelor populare, a anuntat marti presa din Egipt, potrivit RIA Novosti.

Ordinul a fost emis de procurorul general al Egiptului, Abdel Meguid Mahmoud. Nu a fost inca fixata o data inceperea procesului.

Potrivit procurorului, citat de Reuters, Mubarak va fi judecat pentru acuzatii ce includ "ucidere premiditata", care i-ar putea aduce chiar si condamnarea la moarte, daca va fi gasit vinovat.

Si cei doi fii ai lui Mubarak, Alaa and Gamal, for fi adusi in fata justitiei pentru acuzatii similare, a mai anuntat procurorul. Acestia se afla deja in detentie preventiva la inchisoarea Tora, situata in sudul capitalei egiptene Cairo.

Hosni Mubarak (83 de ani) se afla sub stare de arest intr-un spital din Sharm-el-Sheik. Fostul presedinte are mai multe afectiuni cardiace, iar intemnitarea sa depinde de evolutia starii de sanatate.

Autoritatile au inceput deja condamnarea fostilor lideri egipteni pentru acuzatii de coruptie, abuz in functie si insusirea de fonduri. Pana acum, ministrii turismului, Zoheir Garranah, si internelor, Habib El Adly au fost condamnati la 5 si, respectiv 12 ani de inchisoare pentru delapidare.

Ministrul de finante este si el in faza de investigatie, ca multi alti apropiati ai presedintelui si fosti membri ai executivului.

Mubarak a renuntat la putere in februarie 2011, dupa cateva saptamani de proteste violente ale opozitiei. El este acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa.

Potrivit cifrelor oficiale, 864 de civili au murit in demonstratiile din lunile ianuarie si februarie si mai mult de 6.000 de persoane au fost ranite.