Mii de pasageri britanici sunt afectati marti de cenusa vulcanica rezultata in urma eruptiei vulcanului Grimsvotn din Islanda, mai multe aeoporturi fiind inchise, relateaza BBC.

UPDATE Potrivit Reuters, avioanele Ryanair zboara deasupra Scotiei, intr-o zona unde autoritatile de control spun ca exista cenusa vulcanica de densitate mare.

Companiile BA, KLM si Easyjet sunt printre liniile aeriene care si-au suspendat serviciile. Ryanair a refuzat insa respecte un ordin al oficialilor irlandezi de a anula zborurile de dimineata. Compania a anuntat ca va face plangere la Autoritatea Irlandeza de Aviatie pentru "anulari inutile".

Autoritatile au anuntat ca cenusa a ajuns deja in dreptul Scotiei si se va extinde in Tara Galilor, nordul Angliei, Irlanda de Nord pana la pranz, apoi in mare parte din restul Marii Britanii pana la sfarsitul zilei. Potrivit acestora, Marea Britanie este mai bine pregatita acum decat in 2010, cand cenusa de la vulcanul Eyjafjallajokulla provocat haos de proportii in intreaga Europa, impunand cea mai grava blocare a spatiului aerian de la cel de-al doilea razboi mondial.

Dupa incidentul de anul trecut, Autoritatea civila de control aerian a lasat decizia de a zbura la latitudinea companiilor aeriene si a dezvoltat un sistem de evaluare al nivelul densitatii cenusei, care poate fi mic, mediu sau mare. Mai multe companii au cerut sa zboare in cazul densitatii medii, dar Rynair este prima care decide sa zboare in conditii de densitate mare.

Duminica, Eurocontrol a anuntat ca norul de cenusa ar putea ajunge in Franta si Spania pana joi sau vineri.