Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a exprimat in termeni duri referitor la desfasurarea in Romania a sistemului american de aparare aeriana. Potrivit spuselor sale, daca elementele acestui scut vor fi instalate pe teritoriul ei, „acest lucru va impune accelerarea dezvoltarii potentialului nuclear” al Moscovei si „ne va arunca in epoca razboiului rece”. La Bucuresti, unii observatori asteapta acum o crestere a prezentei ruse in Transnistria. Deocamdata, conducerea Romaniei nu a reactionat la afirmatiile liderului rus. Intre timp, interesul pentru scutul american a fost exprimat de Bulgaria, scrie Kommersant.md.

La conferinta de presa, Medvedev si-a exprimat speranta ca nu a fost epuizata posibilitatea de a gasi cu Washington un model de colaborare in privinta scutului. In caz contrar, a spus seful statului rus, Rusia va „forta dezvoltarea potentialului ofensiv al mijloacelor sale nucleare”, ceea ce „Moscova nu isi doreste”. „Ar fi cel mai rau dintre scenarii, un scenariu care ne-ar arunca in epoca razboiului rece”, a adaugat Medvedev. „Am dori ca dezvoltarea apararii aeriene europene sa fie subordonata unor reguli clare. Cred ca toti inteleg ca scutul antiracheta constituie o modalitate de a bloca sau de a diminua posibilitatile strategice a multor tari”, a subliniat presedintele rus.

Anterior, scrie publicatia citata, un avertisment similar la adresa Washingtonului si Bucurestiului a fost lansat, inclusiv prin intermediul Kommersant.md, de reprezentantul special al Rusiei la ONU, Dmitri Rogozin. „A crea un sistem de aparare aeriana in Europa fara participarea Rusiei este imposibil, este un bluf”, a afirmat oficialul rus. „Sa te faci ca nu observi ce se intampla, ca nu exista Rusia cu potentialul ei nuclear, este o dovada de iresponsabilitate”, a subliniat Rogozin, exprimand speranta ca Rusia si NATO vor ajunge, intr-un final, la o intelegere. „In orice caz, Rusia va incerca acest lucru”, a afirmat diplomatul.

Bucurestiul a primit insa declaratia lui Rogozin cu scepticism. Anterior, presedintele tarii, Traian Basescu, a declarat ca Rogozin nu-i da lui ordin si ca el nu va acorda atentie numai declaratiilor presedintelui Medvedev sau ale premierului Putin. Domnul Basescu a primit, acum, declaratia dura a presedintelui rus. Dar presedintia romana nu s-a grabit sa reactioneze.

Intre timp, o parte dintre politicienii si diplomatii romani au vazut in atitudinea presedintelui Basescu o amenintare pentru linistea din regiune si pentru un posibil „raspuns” din partea Moscovei.

Comentand reactia partii ruse la desfasurarea scutului antiracheta in Romania, Iulian Chifu, a cerut Rusiei sa renunte la logica „razboiului rece” si sa se concentreze pe problemele curente. In opinia lui, apelurile la un raspuns rus via Transnistria, pornesc din Duma de stat, unde „destul de multi adepti ai regimului transnistrean, care ridica, de altfel, aceasta chestiune”.

Deputatul rus Andrei Klimov a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei on-lina Inforusia, ca pozitia Bucurestiului in problema sistemului antiracheta a indignat Rusia. „Nu putem accepta desfasurarea unor asemenea sisteme in aproierea granitelor noastre, fie ca e vorba de Cehia, Slovacia, Romania sau Bulgaria, pentru ca noi credem ca ele sunt indreptate impotriva noastra si exercita presiuni asupra securitatii noastre nationale”, a explicat politicianul.